Rata şomajului în Uniunea Europeană "a stagnat"
În primul raport despre starea Uniunii Europene, Jose Manuel Barroso s-a declarat mulţumit de relansarea economică a Uniunii Europene şi de faptul că şomajul a stagnat, deşi se menţine la cote ridicate.
Articol de Iolanda Bădiliţă, 07 Septembrie 2010, 16:52
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a prezentat marţi în Parlamentul de la Strasbourg primul său raport privind starea Uniunii, după un model preluat din Statele Unite, unde şeful Casei Albe ţine periodic astfel de discursuri.
Jose Manuel Barroso s-a declarat mulţumit de relansarea economică a Uniunii Europene, care ar fi mai rapidă decât se anticipase, şi de faptul că şomajul a stagnat, deşi se menţine la cote destul de ridicate.
Ceea ce ar fi trebuit să fie un raport privind starea Uniunii Europene a fost însă un program de lucru ale cărui puncte nu o dată au fost dezbătute în plenul Parlamentului European.
Liderul Grupului Alianţa progresită a socialiştilor şi democraţilor, Martin Schultz, a declarat că preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, nu a prezentat un inventar, o radiografie a situaţiei actuale a Uniunii Europene, ci nişte planuri.
Totuşi, printre rânduri au fost strecurate şi câteva elemente de statistică a economiei europene.
"Rata şomajului a încetat să mai crească în Uniunea Europeană", a dat asigurări Jose Manuel Barroso.
Totodată, preşedintele Comisiei Europene le-a împărtăşit parlamentarilor europeni cele cinci provocări majore ale Uniunii Europene, desigur, guvernarea crizei, politicile de ocupare a forţei de muncă, cele energetice, mult dorita politică externă şi de apărare comună.
Video: Prezentarea primului raport privind starea Uniunii Europene.
Sursa: ec.europa.eu
Stabilitatea monedei euro pe termen lung
Reformele impuse în sectorul financiar vor aduce, spune Jose Manuel Barroso, stabilitatea pe termen lung a monedei euro.
"Astăzi, suntem mai bine decât acum un an. Odată cu publicarea testelor de stres, băncile pot să acorde din nou credite în deplină siguranţă şi cetăţenii pot avea încredere în bănci.
"Am propus să protejăm economiile populaţiei până la o sută de mii de euro", a spus Jose Manuel Barroso.
În ceea ce priveşte ajutoarele de stat acordate sectorului bancar, cel responsabil pentru criza economică şi financiară, preşedintele Comisiei Europene a declarat că acordul politic la care s-a ajuns în privinţa supravegherii sistemului financiar este unul foarte bun şi că are încredere în mecanismul de supraveghere care va fi pus pe picioare până la sfârşitul anului 2011.
"Continuăm să insistăm ca băncile, şi nu plătitorii de taxe să acopere propriile greşeli sau acţiuni riscante. Pregătim un pachet legislativ care să reglementeze şi bonusurile din sectorul bancar.
"În această toamnă, vom veni şi cu o propunere legislativă pentru aplicarea unor taxe pe activităţile financiare. Apoi, Uniunea Europeană doreşte construirea unei Europe sociale, însă politicile de ocupare rămân încă în sarcina statelor membre. În momentul de faţă, există patru milioane de locuri de muncă neocupate", a explicat Jose Manuel Barroso.
Sistem de monitorizare a locurilor de muncă
Preşedintele Comisiei Europene a adăugat că va fi creat un sistem de monitorizare a locurilor neocupate şi chiar un paşaport privind ocupaţiile, astfel încât migranţii să poată fi sprijiniţi să îşi găsească un loc de muncă.
Cât priveşte piaţa unică, Jose Manuel Barroso a venit cu o cifră îngrijorătoare.
Doar opt la sută dintre cele 20 de milioane de IMM europene desfăşoară tranzacţii transfronataliere.
Şi aici Comisia are o serie de proiecte pe planşetă, aşa după cum are şi pentru piaţa energetică comună, pentru bugetul Uniunii care va fi regândit sau pentru politica externă comună.
În această din urmă privinţă, ideea ar fi - spunea în cadrul dezbaterii liderul Popularilor Europeni din Parlamentul European, Joseph Daul, că Uniunea Europeană nu îşi mai poate permite să fie cel mai mare donator la nivel mondial, fără a avea un mecanism eficient de control al acestor ajutoare.