Răspândirea rapidă a variantei Delta a coronavirusului
Răspândirea rapidă a variantei Delta a coronavirusului continuă să provoace îngrijorare.
Articol de Radiojurnal, 12 Iulie 2021, 11:19
Răspândirea rapidă a variantei Delta a coronavirusului continuă să provoace îngrijorare şi a fost dezbătută şi în cadrul summitului G20, al celor mai puternic industrializate 20 de ţări, care se desfăşoară în Italia.
Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat ieri, la o conferinţă de presă pe care a ţinut-o în marja summitului, că varianta Delta, sau altele care ar putea să apară, ameninţă relansarea economică globală şi că, indiferent unde apar focarele, într-o lume interconectată virusul se răspândeşte.
Yellen a pledat pentru intensificarea campaniei de vaccinare la nivel global, astfel încât până la finalul anului viitor să fie vaccinată 70% din populaţia globului. Între timp, tot mai multe ţări iau în calcul măsuri pentru oprirea răspândirii variantei Delta.
Este şi cazul Franţei, unde s-ar putea decide vaccinarea obligatorie a unor categorii de persoane, după cum transmite corespondentul RRA Daniela Coman.
Reporter: La sfârșitul săptămânii trecute, tulpina Delta a devenit majoritară în Franța. Peste jumătate din persoanele depistate pozitiv erau infectate cu această mutație. Mult mai contagioasă decât variantele anterioare ale SARS-CoV-2, Delta nu a dus deocamdată la creșterea numărului de cazuri grave şi nici de pacienți COVID internați în spitale în Franța; dimpotrivă, acesta continuă să scadă. Președintele Emmanuel Macron va anunțat diseară deciziile luate împreună cu membrii guvernului în Consiliul de Apărare; cele mai importante ar viza accelerarea vaccinării. Se așteaptă o poziție oficială pentru a obliga să se vaccineze personalul medical și de îngrijire din spitale și centrele pentru vârstnici, după consultările de săptămâna trecută dintre premierul Jean Castex și grupurile parlamentare, autoritățile locale și sindicate, care s-au declarat în majoritate de acord cu acest demers. Obligativitatea ar putea fi extinsă la toți angajații din sistemul de stat și privat care lucrează direct cu publicul. Cât privește testele, gratuite în Franța de la începutul epidemiei, francezii fără simptome care vor să se testeze doar pentru a pleca în vacanță sau a avea acces în anumite spații ar putea fi puși să plătească, așa cum o fac de o săptămână și străinii aflați pe teritoriul francez.