Raportul pe justiţie, "esenţial pentru aderarea la Schengen"
Germania "va susţine aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen" dacă raportul pe justiţie din vară va fi favorabil, a declarat preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag.
10 Mai 2011, 13:58
Potrivit Novinite, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, spune că Germania condiţionează aderarea celor două stare de progresele înregistrate în cadrul Mecanismului de monitorizare în justiţie pe zonele aflate sub verificarea Comisiei Europene.
Bulgaria şi România nu au reuşit să intre în spaţiul Schengen, în luna martie, la data stabilită iniţial, din cauza unor nemulţumiri în ceea ce priveşte securitatea la frontiere.
Mai mult, cele două ţări s-au lovit de opoziţia politică a unor statele membre cheie din UE, cum ar fi Franţa, Germania, şi Olanda, ale căror guverne au cerut ca aderarea statelor din Balcani la spaţiul Schengen să fie condiţionată de rezultatele pe monitorizarea post-aderare exercitată pe zonele cu probleme, cum ar fi crima organizată şi reforma sistemului judiciar.
"Poziţia Germaniei privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen va fi decisă după prezentarea din această vară a raportului pe justiţie întocmit de Comisia Europeană.
Dacă raportul va fi favorabil, Germania nu va avea nici o intenţie de a obstrucţiona aderarea Bulgariei", a explicat Gunther Krichbaum, aflat într-o vizită în Sofia.
Oficialul german susţine că cele două state ar avea şanse să intre în spaţiul Schengen până la sfârşitul anului.
În acest context, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag a dat exemplu cazul României.
El a făcut referire la progresele înregistrate în lupta împotriva corupţiei, prin recentele controale de la vămi, soldate cu numeroase arestări.
"Vă voi da drept exemplu situaţia din România. Când autorităţile şi-au dat seama că aderarea la spaţiul Schengen va fi amânată au fost întreprinse mai multe controale la vămi, operaţiune ce a dus la arestarea a peste 200 de angajaşi bănuiţi de fapte de corupţie", a conchis Gunther Krichbaum.
Controalele la frontierele Schengen ar putea fi întărite
Într-un interviu pentru ziarul francez Le Figaro, ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich, a afirmat că Germania susţine iniţiativa Franţei privind întărirea controalelor la frontierele naţionale în spaţiul Schengen.
"Propunerea Franţei constă în flexibilizarea tratatului Schengen care conţine o lacună: nu prevede cazul în care o ţară membră nu-şi respectă obligaţia de a-şi proteja frontierele externe. Susţinem iniţiativa Franţei privind acoperirea acestei breşe."
"Este important ca sistemul Schengen să fie întărit pentru a face faţă situaţiilor excepţionale", a explicat oficialul german, aflat la Paris, la o reuniune aminiştrilor de interne din G-8.
Miercuri, la propunerea autorităţilor franceze, Comisia Europeană, a propus o mai mare libertate pentru restabilirea controalelor la frontierele din cadrul spaţiului Schengen.
O dezbatere în acest sens va avea loc în cadrul reuniunii extraordinare a miniştrilor de interne, din 12 mai, de la Bruxelles.