Raportul CE, "cartonaş roşu pentru Boiko Borisov"
Opoziţia din Bulgaria susţine că draftul raportului CE pe justiţie nu a fost niciodată atât de critic. Puterea încearcă să se apere prezentând bilanţul ministerului de interne.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 18 Iulie 2012, 10:40
La Sofia, draftul raportului asupra Mecanismului de Cooperare şi Verificare obţinut de presa locală a declanşat o criză ce ar putea conduce inclusiv la alegeri anticipate.
Liderii opoziţiei au constatat, că, până acum, ţara nu a avut un raport asupra Mecanismului de Cooperare şi Verificare mai critic, şi aceasta se datorează guvernului actual.
Concluziile formulate la Bruxelles vor putea provoca o criză politică.
Ex-premierul Serghei Stanişev a calificat intenţia Comisiei Europene de a prelungi pe termen nelimitat monitorizarea drept cartonaş roşu pentru Boiko Borisov.
O altă consecinţă, ţara nu va vedea în curând Zona Schengen.
Eşecul nu poate fi compensat nici cu 42, nici cu 420 de kilometri de autostradă - a spus vicepreşedintele Partidului Turc, Liutvi Mestan.
Din Partidul Ţarist au declarat că aşteaptă criză de guvern şi algeri anticipate.
Pentru prima dată, într-un raport al Comisiei găsim indicii despre relaţia autorităţi, crimă organizată, a spus preşedinta partidului, Kristina Hristova.
Viceprim-ministru şi ministru de interne, Ţvetan Ţvetanov, a prezentat un raport, denumit "Ministerul de Interne - bilanţul 2009 - 2012".
Printre cifrele menţionate, 660 de grupuri organizate anihilate, împreună cu 19 laboratoare pentru narcotice, 16 sere pentru marijuana şi 17 baze pentru documente false.
Din opoziţie, au calificat raportul drept o tentativă disperată de a fi neutralizate criticile Comisiei.
Independenţa justiţiei în atenţia Comisiei Europene
În raportul de ţară, independenţa justiţiei este pusă sub semnul întrebării, în urma seriei de atacuri politice la adresa unor judecători.
Experţii europeni au în vedere şi atacurile lui Ţvetlanov la adresa preşedintei Uniunii Judecătorilor, Miroslava Todorova - scrie presa bulgară.
Din extrasele apărute în unele medii, atrage atenţia constatarea că crima organizată rămâne o provocare fundamentală pentru Bulgaria, grupurile specializate în trafic de persoane şi fraude cu carduri activează în 15 ţări membre şi sunt printre cele mai puternice în cadrul Uniunii, cu un volum anual al afacerilor de 1,8 miliarde euro.
Conform datelor Europolului, primele 12 grupuri criminale bulgare exercită o influneţă considerabilă asupra economiei.
Activitatea lor împiedică concurenţa şi investiţiile străine, influneţează procesele politice şi instituţiile statului.
Este, însă, menţionat progresul în colaborare a Bulgariei cu alte ţări membre, în vederea anihilării unor infracţiuni cu caracter transfrontalier.
Experţii europeni constată că operaţiunile poliţiei, după venirea la putere a guvernului Borisov, a avut un efect pozitiv în sectorul falsurilor, prostituţiei şi traficului de persoane.
Există progrese şi în îmbunătăţirea cadrului instituţional şi legal, de combatere a crimei organizate, dar rezultatele sunt limitate.