Raportul anual al Consiliului Europei privind rasismul şi intoleranţa
Avântul luat de politicile populiste în Europa este profund îngrijorător, mai ales atunci când cele vizate sunt grupurile minoritare, susţine un oficial al Consiliului Europei.
23 Iunie 2017, 06:59
Consiliu Europei şi-a exprimat dezacordul faţă de extinderea populismului naţionalist în ţările europene, aceasta fiind una dintre principalele evoluţii ale anului trecut, aşa cum a fost înregistrat în raportul anual al Comisiei împotriva rasismului şi intoleranţei, publicat la Strasbourg. Alte două tendinţe majore ale lui 2016 au fost eforturile ţărilor europene de a integra imigranţii şi răspunsul statelor la noile atentate islamiste petrecute pe teritoriul european.
Una din particularităţile anului 2016, identificată de experţii Consiliului Europei este extinderea populismului naţionalist la nivel european. Raportul împotriva naţionalismului arată că mişcările naţionaliste şi xenofobe au exploatat temerile şi incertitudinile oamenilor, iar remarcile rasiste şi discursul care incită la ură au atins un nivel fără preceden şi au invadat practic întregul eşicher politic.
Rezultatele raportului l-au făcut pe secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, să declare că avântul luat de politicile populiste în Europa este profund îngrijorător, mai ales atunci când cele vizate sunt grupurile minoritare, precum imigranţii şi refugiaţii. El a lansat un apel liderilor politici să facă tot ce depinde de ei pentru a elimina această tendinţă periculoasă şi pentru a crea societăţi inclusive.
Preşedintele Comisiei împotriva rasismului, Christian Ahlund, a remarcat faptul că discursul care incită la ură îşi găseşte tot mai mult locul în sfera politică şi mediatică. El a spus că nu este suficient ca acest tip de discurs să fie declarat infracţiune şi apoi pedepsit, ci trebuie neutralizat în societăţile europene.
Christian Ahlund consideră că în codurile deontologice ale mass media şi ale parlamentarilor ar trebui prevăzute sancţiuni. "Ceea ce am vrea să vedem se referă la coduri de conduită mai exigente pentru mass media şi pentru parlamentari. Sancţiunile trebuie stabilite de fiecare ţară în parte. Noi nu spunem ce sancţiuni trebuie aplicate, însă cei care recurg la acest gen de discurs trebuie să suporte consecinţele", a spus preşedintele Comisiei împotriva rasismului, Christian Ahlund.
Christian Ahlund este de părere că elitele politice, religioase şi culturale, precum şi artiştii şi sportivii celebrii ar trebui să participe de o manieră activă la răspândirea unui contradiscurs în ţările europene.
Raportul Consiliului Europei remarcă alte două tendinţe ale anului 2016, faptul că guvernele europene s-au axat nu pe primirea de refugiaţi ca în anii anteriori, ci pe integrarea acestora în societate şi, de asemenea, răspunsul sever în faţa atentatelor islamiste, cu măsuri mergând de la reintroducerea controalelor la frontierele spaţiului Schengen şi până la declarare stării de urgenţă în ţările vizate de atacurile teroriste.
Islamofobia, antisemitismul şi homofobia au fost tendinţe persistente în 2016 - se mai arată în raportul Comisiei împotriva rasismului. Preşedintele Comisiei, Christian Ahlund, consideră că pentru a face faţă acestor provocări statele europene trebuie să rămână unite şi solidare.