Raport: Cele mai mari ameninţări de influenţare a alegerilor din SUA
Documentul arată că trei ţări vor combina mai multe metode, ca să slăbească încrederea americanilor în istituţiile democratice şi coeziunea socială.
Articol de Carmen Gavrilă, 03 Octombrie 2024, 13:50
Rusia, Iran şi China sunt ţările din care vin cele mai mari ameninţări de influenţare a alegerilor în Statele Unite - este concluzia raportului anual, publicat de Departamentul american pentru Securitate Internă.
Documentul arată că cele trei ţări vor combina mai multe metode, ca să slăbească încrederea americanilor în istituţiile democratice şi coeziunea socială.
Statele Unite se așteaptă ca Rusia, Iran și China să își continue încercările de influențare a alegerilor prezidențiale din 5 noiembrie, prin informații false obținute cu ajutorul inteligenței artificiale.
Departamentul pentru Securitate Internă consideră și că cele trei țări pun cele mai mari probleme și amenință infrastructura critică americană.
De altfel, și Departamentul american de Justiție a oferit exemple despre cum Rusia a fost în spatele unui canal fals de televiziune din San Francisco, care difuza minciuni despre vicepreședinta Kamala Harris, candidata democrată la președinție.
Canalul coordonat de ruși a folosit un actor ca să creeze știri fals despre o așa-zisă implicare a Kamalei Harris într-un accident rutier letal, care de fapt nu avusese loc niciodată.
Știrea falsă a apucat să obțină milioane de vizualizări pe platformele X și TikTok, înainte ca FBI să spună presei că în spatele ei erau de fapt actori ruși de influență.
În același fel, au fost amplificate informații despre imigranți cu ajutorul inteligenței artificiale, pe pagini online false care imitau paginile unor publicații serioase.
Iranul, de exemplu, a avut oameni care s-au pretins activiști ca să incite online la proteste legate de Fâșia Gaza.
Departamentul de Securite Internă avertizează că state, hackeri și infractori vor colabora ca să perturbe diverse servicii publice sau să spioneze rețelele americane și entitățile de infrastructură critică.