Ramadanul preocupă autorităţile israeliene, care discută despre accesul acordat musulmanilor la Esplanada Moscheilor
Tensiunea resimţită între Departamentul Poliţiei, pe de o parte, şi conducerea Armatei şi a Serviciului de Securitate Generală, pe de alta, a fost într-o anumită măsură aplanată.
Articol de Ion Știubea, corespondent RRA în Israel, 06 Martie 2024, 07:35
Statele Unite au paraşutat ieri aproape 37.000 de porţi de alimente în Gaza, dar au avertizat că aceste ajutoare sunt insuficiente, dată fiind amploarea crizei umanitare din fâşie.
Agenţiile umanitare atenţionează că peste o jumătate de milion de palestinieni din Gaza sunt în pragul foametei, iar autorităţile medicale locale spun că doar la unul dintre spitale au murit deja de foame 15 copii.
Pe de altă parte, preşedintele american Joe Biden a spus că ţine de Hamas să accepte o înţelegere prin care ostatici israelieni să fie eliberaţi în schimbul unei încetări a focului şi a sporirii livrărilor de ajutoare către Gaza.
S-ar dori ca încetarea focului să intre în vigoare până la postul musulman al Ramadanului, care începe săptămâna viitoare. Ramadanul preocupă şi autorităţile israeliene, care discută despre accesul acordat musulmanilor la Esplanada Moscheilor de pe Muntele Templului, un loc în care se înregistrează tensiuni cu regularitate.
Tensiunea resimţită între Departamentul Poliţiei, pe de o parte, şi conducerea Armatei şi a Serviciului de Securitate Generală, pe de alta, a fost într-o anumită măsură aplanată, hotărându-se aplicarea unor restricţii de acces pe Muntele Templului şi în Moscheea Al-Aqsa, dar nu la nivelul pe care l-a solicitat ministrul securităţii naţionale, Itamar Ben-Gvir, care este şi şeful poliţiei.
Compromisul realizat constă în faptul că decizia finală a respectat propunerea Armatei şi a Serviciului de Securitate Generală de a nu se limita vârsta participanţilor, dar a fost limitat numărul general al acestora la aproximativ 60.000 de credincioşi, care reprezintă statistic capacitatea poliţiei de a-şi impune controlul pentru respectarea ordinii publice.
Pentru o imagine mai clară a felului în care a fost gândit raportul dintre numărul credincioşilor care vor urca pe Muntele Tamplului şi capacitatea poliţiei de a asigura ordinea, trebuie precizat că incinta acestui loc sfânt musulman poate găzdui aproape un sfert de milion de credincioşi, în timp ce poliţia nu se poate confrunta cu mai mult de 100.000 de persoane.
Faţă de acest raport, ministru Ben-Gvir ar fi vrut ca accesul pe Muntele Templului să fie permis doar câtorva mii de credincioşi.