Raionul Hânceşti din Republica Moldova, afectat de inundaţii
Sute de case au fost inundate după ce un dig de protecţie din apropierea satului Nemţeşti, raionul Hânceşti, a cedat sub presiunea apelor Prutului.
Articol de Mario Balint, Chişinău, 08 Iulie 2010, 20:13
Apa a intrat în casele oamenilor, a distrus terenuri agricole, păşuni şi a înecat animale.
Pagubele sunt foarte mari. Cel mai afectat este raionul Hânceşti.
Ultimile date arată că peste 200 de case sunt inundate, iar 100 s-au prăbuşit în satul Nemţeni, raionul Hânceşti, după ce un dig de protecţie din apropierea acestei localităţi, construit în perioada sovietică a lui Leonid Brejnev, a cedat sub presiunea apelor Prutului.
Două sute de familii au fost evacuate forţat. Din satul Cotul Morii, au fost evacuate 1200 de persoane, iar din Nemţeni - o mie de oameni.
Apa a început să inunde şi satul Obileni, câteva case fiind deja în apă, iar 3 s-au dărâmat până la ora 17.
Prima localitate inundată a fost satul Brânza, Cahul.
Localnicii încearcă să îşi construiască dig
Oamenii luptă cu apele de când a fost construită calea ferată Cahul–Giurgiuleşti.
Canalele, prin care apa se scurgea în râul Prut, au fost proiectate greşit, spun locuitorii din Brânza.
În satul Criva, raionul Briceni, oamenii au construit singuri diguri din saci de nisip pentru a preveni înaintarea apei spre localitate.
Un alt sat inundat este şi Cuhureştii de Jos, raionul Floreşti. Şi în satul Măcăreşti, raionul Ungheni, Prutul distruge tot ce-i stă în cale.
Primul ministru, Vlad Filat, s-a deplasat din nou în localităţile inundate, a vorbit cu oamenii şi le-a promis reconstrucţia satului Nemţeni pe un alt amplasament.
Pentru evacuarea sinistraţilor şi a bunurilor acestora, din 3 sate, miercuri existau 5 bărci.
Cu una dintre ele a fost adus la mal, de scafandrii, corpul neînsufleţit a lui Vitalie Dornean, dat dispărut în viitura din Nemţeni.
Fratele său, Anatolie, dispărut şi el, nu a fost încă găsit.
Miercuri, la ora 17, la 43 de ore de la ruperea primului dig, lucrătorii forţelor de intervenţie continuau să aştepte sacii pentru nisip.
Armata a intervenit în sprijinul sinistraţilor
Armata Naţională a amplasat joi o bucătărie de campanie pentru hrănirea sinistraţilor din satele Nemţeni şi Cotul-Morii din raionul Hânceşti.
Bucătăria de campanie a fost amplasată de militarii Brigăzii „Ştefan cel Mare” din Chişinău în curtea Şcoalii din Nemţeni, locul unde au fost cazaţi sinistraţii rămaşi fără adăpost.
Militarii au prgătit trei mese calde pentru circa 150 de sinistraţi. Comandantul contingentului militar, locotenent-colonelul Sergiu Railean, a comunicat că sinistraţii vor fi asiguraţi inclusiv cu hrană caldă la prânz şi cină. Zece militari gătesc pentru sinistraţi.
Totodată, având în vedere că sursele de apă din localităţile afectate au fost compromise, Armata Naţională a pus la dispoziţia oamenilor două tone de apă potabilă în cisterne mobile.
Ministrul Apărării Vitalie Marinuţa a declarat că în caz de necesitate, armata naţională este pregătită să adăpostească sinistraţii din localităţile inundate sau cele aflate în grupa de risc sporit în corturi de campanie şi să acorde alte servicii de primă necesitate.
Armata Naţională a mobilizat în zonele de calamitate din Nemţeni şi Cotul Morii 70 de militari.
Coşmarul inundaţiilor nu a luat sfârşit aici. Serviciul hidrometeorologic de stat anunţă că ploile puternice căzute în ultimele zile pe cursul superior al râului Prut (Ucraina) vor duce la creşterea substanţială a nivelului râului.
Astfel, o viitură este aşteptată în perioada 8-12 iulie pe sectorul satului Criva - oraşu Costeşti, care s-ar putea solda cu inundaţii în lunca râului, în raioanele Briceni şi Edineţ.
În pericol de inundaţie este şi tronsonul de cale ferată Cernăuţi - Bălţi. Datele meteo pentru următoarea săptămână prevăd ploi pe toată perioada.