Rachetele iraniene "ar putea atinge şi România"
Potrivit secretarului general al NATO Anders Fogh Rasmussen, peste 30 de ţări deţin sau dezvoltă arme de distrugere în masă cu raze de acţiune din ce în ce mai mari.
Articol de Claudia Marcu, 28 Martie 2010, 11:14
Într-un discurs ţinut la Forumul Bruxelles 2010, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a pledat pentru o mai mare cooperare între organizaţia transatlantică şi Rusia împotriva armelor de distrugere în masă.
"Terorismul nu este singura ameninţare căreia trebuie să îi facem astăzi" - a afirmat Anders Fogh Rasmussen.
Secretarul general al NATO a afirmat că peste 30 de ţări deţin sau dezvoltă arme de distrugere în masă cu raze de acţiune din ce în ce mai mari.
Secretarul general al NATO a adăugat că "în multe cazuri acestea ar putea reprezenta o ameninţare directă pentru teritoriile noastre".
Anders Fogh Rasmussen a dat exemplul Iranului, care, deşi a semnat Tratatul pentru Neproliferarea Armelor Nucleare, continuă să dezvolte un program nuclear care este incompatibil cu un scop civil, aşa cum se pretinde.
Conform declaraţiilor unor oficiali iranieni, Teheranul deţine deja rachete a căror rază de acţiune ajunge până la 2.000 de km, ceea ce înseamnă, a adăugat Rasmussen, că multe din ţările aliate ar putea fi afectate.
Printre ţările afectate, secretarul general al NATO a menţionat Turcia, Grecia, România şi Bulgaria.
În viziunea lui Rasmussen, o cooperare euroatlantică împotriva armelor de distrugere în masă, căreia să i se alăture şi Rusia, ar transmite un semnal clar unor ţări precum Iranul.