R.Moldova, tot fără preşedinte
Marian Lupu a pierdut pentru a treia oară în ultimii doi ani alegerile prezidenţiale. Preşedintele PC din R. Moldova , Vladimir Voronin, a calificat alegerile drept o farsă împotriva statalităţii şi suveranităţii.
Articol de Cătălin Gomboş, 16 Decembrie 2011, 18:52
La Chişinău, parlamentul a eşuat din nou, pentru a şasea oară în ultimii doi ani şi jumătate, să aleagă un preşedinte al Republicii Moldova.
Procedura ar trebui să fie reluată în maximum 30 de zile, iar în cazul unui nou de eşec, trebuie organizate din nou alegeri anticipate.
Marian Lupu a pierdut pentru a treia oară în ultimii doi ani alegerile prezidenţiale.
El ar fi avut nevoie de voturile a 61 dintre cei 101 de deputaţi, însă comuniştii şi foştii comunişti s-au opus candidaturii sale.
Cei trei demisionari din Partidul Comuniştilor - aşa-numitul grup Dodon - au participat la vot, însă, după cum anunţaseră anterior, au votat împotriva lui Marian Lupu.
Pe de altă parte, Partidul Comuniştilor a ales să nici nu participe la vot, punând în acest fel capăt speculaţiilor că o parte dintre parlamentarii comunişti ar putea să îl voteze pe Marian Lupu.
De altfel, preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a calificat alegerile de vineri drept o farsă împotriva statalităţii şi suveranităţii.
El a adăugat că Partidul Comuniştilor este deschis pentru negocieri în vederea găsirii unei alte candidaturi la funcţia de preşedinte şi că nu va insista pe o candidatură a PCRM.
Vladimir Voronin a lăsat astfel de înţeles că ar putea accepta un candidat apolitic, variantă agreată, de altfel, şi de grupul Dodon.
" O să ne aşezăm toţi împreună, dacă ei or să fie de acord, şi o să stăm toţi împreună şi discutăm problema", a declarat Vladimir Voronin.
Alianţa nu reuşeste să obţină 2 voturi necesare pentru câştigarea alegerilor
Eşecul Alianţei pentru Integrare Europeană de a-şi alege propriul preşedinte are loc la mai bine de un an de la alegerile parlamentare, interval în care liderii Alianţei nu au putut să convingă cei doi deputaţi din opoziţie de care ar mai fi avut nevoie.
De altfel, nici colegii de alianţă ai lui Marian Lupu nu au părut foarte convinşi că acesta ar fi cea mai bună opţiune pentru funcţia supremă în stat în contextul în care au fost exprimate unele temeri că, odată ajuns preşedinte, Marian Lupu ar putea să se alieze cu Partidul Comuniştilor şi să demită guvernul condus de liberal-democratul Vlad Filat.
La insistenţele acestuia din urmă, liderii celor trei partide ale Alianţei au semnat astăzi un protocol care prevede că niciun partid nu va intra în alianţă cu PCRM după alegerea şefului statului.
După eşecul alegerilor de vineri, Parlamentul Republicii Moldova va trebui să organizeze noi alegeri în termen de 30 de zile.
În cazul în care nici atunci nu se va reuşi alegerea preşedintelui, legislativul va fi dizolvat şi vor fi convocate alegeri parlamentare anticipate.
Două legislative, alese în aprilie şi, respectiv, iulie 2009, au fost deja dizolvate pentru că nu au reuşit să desemneze un preşedinte al Republicii Modova.