R.Moldova primeşte gaze ruseşti "la un preţ mai mic"
Concernul rus Gazprom va livra gaze naturale către Republica Moldova la un preţ mai mic cu 18% faţă de primul trimestru al anului.
Articol de Mariana Vasilache, Radio Chişinău, 17 Aprilie 2015, 18:52
Concernul rus Gazprom va livra gaze naturale către Republica Moldova la un preţ mai mic cu 18% faţă de primul trimestru al anului.
Nu se ştie deocamdată dacă reducerea preţului se va răsfrânge şi asupra consumatorilor finali, în condiţiile în care compania Moldovagaz a cerut o majorare a preţului pentru gazele livrate populaţiei.
Concernul rus Gazprom va livra gaze naturale către Republica Moldova la preţul de 252 de dolari pentru mia de metri cubi, în trimestrul II al anului curent.
Preţul la gaze este stabilit trimestrial. Astfel, pentru lunile aprilie-iunie, preţul a fost micşorat cu 58 de dolari faţă de primul trimestru.
Nu se ştie dacă această diminuare a preţului pentru gazul procurat de la ruşi va fi şi în benficiul populaţiei.
Recent, societatea Moldovagaz, distribuitor principal de gaz pe teritoriul Republicii Moldova, i-a solicitat Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică majorarea tarifelor pentru gazele naturale, din cauza devalorizării leului moldovenesc faţă de valutele străine.
De la începutul anului, leul s-a depreciat cu aproximativ 30% faţă de dolar.
Republica Moldova depinde în totalitate de gazul furnizat din Federaţia Rusă, iar concernul Gazprom deţine pachetul majoritar de acţiuni al societăţii Moldovagaz.
În aceste condiţii, autorităţile de la Chişinău încearcă să diversifice resursele energetice ale Republicii Moldova, în special prin racordarea la sistemul european.
De la începutul lunii martie, Republica Moldova a început să importe gaz din România, prin gazoductul Iaşi-Ungheni.
Magistrala urmează să fie prelungită până la Chişinău, iar darea acesteia în exploatare ar putea avea loc până la sfârşitul anului 2017.
Potrivit unor calcul prealabile, costul acesteia ar fi de aproximativ 80 de milioane de euro, la care se adaugă însă şi cheltuielile pentru două staţii de compresare, care urmează să fie construite în România.