R. Moldova "nu recunoaşte" rezultatul referendumului din Crimeea
Preşedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti a calificat drept contraproductivă declaraţia şefului Sovietului Suprem al Transnistriei, care solicită Moscovei anexarea regiunii.
Articol de Mircea Dascaliuc, Radio Chişinău, 18 Martie 2014, 23:19
La Chişinău, preşedintele Nicolae Timofti, a declarat că Republica Moldova nu recunoaşte rezultatele referendumului din Crimeea.
Pe de altă parte, Timofti a calificat drept contraproductive declaraţiile şefului Sovietului Suprem al Transnistriei, în care se solicită Dumei de Stat de la Moscova examinarea posibilităţii anexării Transnistriei la Federaţia Rusă.
Nu în ultimul rând, preşedintele Moldovei a anunţat că va veni mâine, în România, pentru a discuta cu Traian Băsescu.
Pe fondul situaţiei din Crimeea, informaţia apărută în presa rusă referitor la solicitarea făcută Dumei de Stat de la Moscova de către Sovietul Suprem de la Tiraspol de a recunoaşte independenţa Transnistriei şi de studiere a posibilităţii ca regiunea separatistă să intre în componenţa Federaţiei Ruse, a stârnit un interes sporit în rândul mass media de la Chişinău.
Solicitat să comenteze, preşedintele Nicolae Timofti a precizat că a fost doar o declaraţie a aşa-zisului preşedinte al Sovietului Suprem de la Tiraspol şi a precizat că o eventuală recunoaştere de către Rusia a independenţei Transnistriei ar afecta imaginea Kremlinului pe plan internaţional.
"Cred eu că astfel de acţiuni ele sunt contraproductive, ele nu aduc bine Republicii Moldova şi sunt de părere chiar şi Federaţiei Ruse. Nu contribuie la păstrarea acelui 'image' internaţional, de care se bucura până acum Rusia, şi dacă va accepta, cred că va fi un pas greşit, din punctul meu de vedere" a spus preşedintele Republicii Moldova.
Provocări din partea Transnistriei
Nicolae Timofti a admis că în contextul situaţiei din Crimeea, există riscul unor provocări din partea Transnistriei şi a afirmat că orice decizie aprobată în baza aşa-zisului referendum nu este constituţională şi de aceea nu va fi recunoscută de către Republica Moldova.
Preşedintele Nicolae Timofti a chemat toţi factorii de decizie la calm şi atitudine responsabilă în privinţa problemei transnistrene.
În ceea ce priveşte posibilitatea aderării la NATO, Nicolae Timofti nu a fost tranşant, ci a invocat statutul de neutralitate al Republicii Moldova şi nu a exclus ca în viitor, în funcţie de evoluţia evenimentelor din zonă, să poată fi posibilă o apropiere de Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord.
El a făcut o paralelă cu situaţia din Ucraina, unde mai mulţi foşti oficiali regretă că nu au pus problema aderării acestei ţări la NATO.
Preşedintele Nicolae Timofti a subliniat contribuţia pe care a avut-o la apropierea momentului când Republica Moldova va semna Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, iar faptul că nu s-a reuşit încă înlăturarea simbolurilor comuniste a fost apreciat drept un eşec, pe care şi-l asumă.
De asemenea, a oferit o seamă de explicaţii referitoare la recenta demisie a ministrului apărării, pe care l-a acuzat de management defectuos şi de atitudine nedemnă de un general.
În cadrul conferinţei de presă, Nicolae Timofti a anunţat că la solicitarea sa, a convenit telefonic pentru mâine, 19 martie, o întrevedere, la Iaşi, cu preşedintele României, Traian Băsescu.