Putin pledează pentru apropierea fostelor republici sovietice
Premierul rus Vladimir Putin, care şi-a anunţat candidatura pentru un nou mandat de şase ani în fotoliul de la Kremlin, face apel la o apropiere a fostelor republici sovietice, după modelul Uniunii Europene.
06 Octombrie 2011, 09:08
În concepţia lui Vladimir Putin, o uniune euro-asiatică ar deveni o putere centrală cu importanţă majoră în lume şi ar schimba statu-quo-ul geopolitic şi geoeconomic.
Totul ar trebui să plece din punctul transformării uniunii vamale Rusia-Belarus-Kazahstan într-un spaţiu economic unic care se va produce de la 1 ianuarie 2012.
Este o declaraţie foarte cunoscută a lui Vladimir Putin, însă ea nu trebuie nici absolutizată, nici interpretată ca fiind ruptă de context.
Liderul rus a făcut şi alte declaraţii considerate foarte spectaculoase, însă cea care ar completa actuala sa poziţie este afirmaţia că "cei ce nu regretă URSS sau perioada respectivă sunt oameni fără inimă, dar cei care doresc refacerea lui sunt oameni fără minte".
Tot Vladimir Putin a spus că CSI, Comunitatea Statelor Independente, spre deosebire de Uniunea Europeană, nu a fost un proces de integrare a unor ţări într-o anumită structură, ci un divorţ civilizat.
Declaraţia, făcută în timpul celui de-al doilea mandat prezidenţial al său, a fost semnalul că Rusia însăşi nu doreşte să menţină CSI ca o structură cu ambiţii mai mari decât un club de discuţii.
De atunci au pornit multe forţe centrifuge în CSI, ceea ce face ca din acest punct de vedere, Vladimir Putin să pară un politician realist şi pragmatic care nu îşi propune refacerea URSS.
De altfel, el spunea chiar în acest articol că nu este vorba de recrearea într-o formă sau alta a URSS, pentru că "ar fi naiv să restaureze sau să copieze ceea ce aparţine deja trecutului".
Dar el subliniază că integrarea strânsă este un comandament al timpului.
Comentariul lui Vladimir Putin se referea la opţiunea europeană a anumitor state din spaţiul post-sovietic; comentatorii vorbesc de Ucraina, de Republica Moldova, în fine, de Georgia, care oricum este exclusă din această ecuaţie.
Şi el a spus că, practic, nu este o divergenţă, nu este o contradicţie între acest proiect euroasiatic şi aspiraţiile europene, pentru că Rusia însăşi are cu Uniunea Europeană acele patru spaţii comune fixate în 2003.
Vladimir Putin menţionează din nou, reluând cumva ideea ultimului preşedinte sovietic, Mihail Gorbaciov, că în dezvoltarea ideii celor patru spaţii Rusia a propus Uniunii Europene să reflecteze inclusiv la crearea unei "comunităţi armonioase a economiilor în spaţiul dintre Lisabona şi Vladivostok", o zonă de comerţ liber, care, de pildă, acum este negociată de Uniunea Vamală şi OECD.
Intrarea în acest spaţiu economic unitar ar facilita accesul fostelor republici sovietice în Europa, prin integrarea celor două spaţii, cel al Uniunii Europene şi al Uniunii Euroasiatice, într-un spaţiu geopolitic şi geoeconomic "care să acopere întregul continent".
Nu întâmplător Vladimir Putin vorbeşte despre spaţiul Asia-Pacific, dar nu este menţionată aici Organizaţia Cooperării de la Shanghai, în care China joacă rolul principal.