Putin: "Am făcut greşeli"
Premierul Rusiei a fost aproape de a cere scuze Poloniei pentru agresiunea sovietică de acum 70 de ani (video).
Articol de Ioana Dogaru, 01 Septembrie 2009, 19:26
Premierul Rusiei Vladimir Putin a spus că orice pact între Germania nazistă şi statele europene sunt "moral inacceptabile".
"Mă refer şi la pactul dintre nazişti şi sovietici¤, a spus el.
"Trebuie să recunoaştem aceste greşeli. Ţara noastră le-a comis" a spus Vladimir Putin.
Declaraţia liderului rus vine la scurt timp după ce preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, a acuzat fosta Uniune Sovietică pentru rolul nefast jucat de aceasta în vremea celui de-al doilea Război Mondial.
Kaczynski a spus că fosta Uniune Sovietică "a înjunghiat pe la spate" Polonia când a invadat şi ocupat partea de est a ţării, în timp ce în partea de vest era atacată de Germania. El a mai criticat şi pactul de non-violenţă între Germania şi Uniunea Sovietică din acele vremuri, spunând că aceste ţări încercau să divizeze şi cucerească Europa.
Preşedintele Poloniei a amintit şi de masacrul de la Katyn, în care 20.000 de ofiţeri polonezi au fost ucişi de Uniunea Sovietică. Totuşi nu a uitat să laude sacrificiul făcut de ruşi împotriva Germaniei Naziste.
Prezent la ceremonie, premierul Rusiei Vladimir Putin a declarat că din cele 50 de milioane de oameni care şi-au pierdut viaţa în război, jumătate erau din Uniunea Sovietică.
Invadarea Poloniei de catre armatele germane a deschis "cel mai tragic capitol in istoria Europei", a spus şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel.
Declaraţiile au fost făcute la Gdansk, în Polonia, unde se comemorează 70 de ani de la declanşarea celui de-al dolea război mondial.
România este reprezentată la ceremoniile de la Gdansk de premierul Emil Boc.
Trimisul nostru Angela Bârgăoan, prezentă la eveniment relatează: Aniversările de la Gdansk au fost organziate sub genericul "De la captivitate, la libertate", pentru că, pe lângă comemorarea a 70 de ani de la invadarea sa de către Germania, Polonia aniversează, anul acesta, şi 20 de ani de la căderea comunismului.
La Cimitirul Apărătorilor, a fost depusă o coroană de flori, în numele tuturor statelor reprezentate aici, iar şefii delegaţiilor au depus lumânări aprinse, primite de la un grup de tineri, la mormintele ostaşilor căzuţi în cel de-al doilea război mondial. Şefii de stat şi de guvern prezenţi la Gdansk s-au deplasat apoi, pe jos, către Monumentul Westerplatte, locul de desfăşurare a ceremoniei de comemorare a 70 de ani de la invadarea Poloniei.
Au fost rostite, aici, discursuri, de către preşedintele şi primul ministru al Poloniei, cancelarul Germaniei, premierul Rusiei, premierul Suediei. Premierul Donald Tusk a subliniat că Hitler a atacat, la 1 septembrie 1939, un stat ale cărui frontiere fuseseră garantate necondiţionat, de către Marea Britanie, cu numai o săptămână înainte, între Germania şi Marea Britanie fiind încheiat un tratat de alianţă.
Cancelarul Angela Merkel a arătat, în discursul său, că nimeni nu a suferit mai mult decât Polonia, din cauza invaziei germane, şi că nu putem să privim în viitor, fără a ne uita în trecut. Vladimir Putin a subliniat că nu trebuie uitaţi nici soldaţii ruşi care au murit pe teritoriul Poloniei. În plus, a subliniat primul ministru rus, Parlamentul de la Moscova a condamnat Pactul Ribbentrop-Molotov şi se aşteaptă ca şi alte state să facă acelaşi lucru.
Potrivit premierului Emil Boc, ceremoniile de la Gdansk sunt un bun prilej de a înţelege mai bine Istoria şi de a reafirma că o tragedie de proporţiile celui de-al doilea război mondial nu trebuie să se mai repete.
Primul ministru a subliniat că războiul reprezintă forma supremă a eşecului în politică, şi doar democraţia s-a dovedit a fi o soluţie certă, pentru prevenirea conflictelor şi lupta împotriva dictaturilor de orice fel. Bătălia pentru un sistem democratic trebuie dusă în fiecare zi, de fiecare parte a globului, a subliniat premierul Emil Boc.