Proviziile de Pfizer şi Moderna fac inutile 10.000.000 de doze AstraZeneca
Premierul israelian, Netanyahu, s-a întâlnit la Ierusalim, cu ministrul cabinetului britanic Michael Gove şi au discutat despre recunoaşterea reciprocă a aşa-zisul pașaport verde.
Articol de Radio România Actualităţi, 21 Aprilie 2021, 23:28
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, s-a întâlnit, astăzi, la Ierusalim, cu ministrul cabinetului britanic Michael Gove şi au discutat despre recunoaşterea reciprocă a aşa-numitului paşaport verde, precum şi despre posibilitatea cooperării în cercetarea-dezvoltarea şi producerea de vaccinuri împotriva coronavirusului şi împotriva viitoarelor virusuri.
Ministrul Gove a menţionat că Marea Britanie este interesată de experienţa israeliană, despre cum să revină la rutină după ridicarea restricţiilor. Cei doi au convenit extinderea acordului bilateral de liber schimb. În Israel nu se utilizează vaccinul AstraZeneca. După cum relatează corespondentul RRA Dragoş Ciocîrlan, alţi furnizori răspund cerinţelor Israelului, în primul rând, compania farmaceutică Pfizer.
Dragoş Ciocîrlan:Profesorul Nachman Ash, coordonatorul campaniei de combatere a coronavirusului, a declarat astăzi că proviziile de vaccinuri Pfizer şi Moderna fac inutile 10 milioane de doze de la AstraZeneca. Cu siguranţă că pot fi folosite în alte locuri din lume - a declarat el la postul de radio al Armatei. Israelul nu mai doreşte vaccinul AstraZeneca şi explorează împreună cu producătorul posibilitatea unui transport mare de doze în alte locuri: "Încercăm să găsim cea mai bună soluţie, nu vrem ca vaccinurile AstraZeneca să ajungă aici şi să le aruncăm la coş". Nachman Ash a precizat că alţi furnizori răspund nevoilor Israelului. El nu a făcut nicio referire la situaţiile rare din Europa în care au fost semnalate reacţii grave. Autoritatea Europeană pentru Supravegherea Medicamentelor a declarat că beneficiile depăşesc cu multe riscurile. În Israel, utilizarea vaccinului Pfizer pe scară largă a permis reluarea activităţilor economice în mare măsură. Israelul a semnat un acord cu Pfizer pentru 9 milioane de doze, în 2022. Există şi opţiunea pentru doze suplimentare dacă va fi necesar. Între timp, Ministerul Sănătăţii din Israel avertizează călătorii în legătură cu ţările care au rate ridicate de infectare, între care Mexic şi India. Israelul şi Emiratele Arabe Unite au semnat un acord pentru cooperarea extinsă în domeniul sănătăţii - a anunţat ministrul Yuli Edelstein, în timp ce ministrul de externe, Gabi Ashkenazi, a declarat că cele două ţări lucrează pentru recunoaşterea reciprocă a vaccinărilor, ceea ce va permite reluarea turismului. Acordul de cooperare în domeniul sănătăţii dintre Israel şi Emiratele Arabe Unite este un pas important în abordarea crizei coronavirusului. Cele două ţări cooperează inclusiv în protecţia datelor medicale, utilizarea inteligenţei artificiale şi a noilor tehnologii în sănătatea publică. Acordul cu Emiratele Arabe Unite are în vedere şi colaborarea directă între instituţiile medicale din cele două ţări.