Protestele sindicaliştilor blochează Franţa
Sindicatele se declară nemulţumite de modul în care autorităţile intenţionează să reformeze sistemul de pensii, şi în principal de creşterea vârstei de pensionare.
07 Septembrie 2010, 17:28
De la transporturi până la justiţie şi educaţie, mai toate domeniile importante din Franţa sunt afectate de acţiunile de protest.
Unele trenuri şi zboruri au fost anulate. De asemenea, transportul în comun din Paris are de suferit.
Potrivit anunţurilor oficiale doar două din cinci trenuri de mare viteză vor circula.
În staţiile de metrou din Paris va ajunge un metrou din două sau trei.
Sindicatele vor un succes comparabil cu cel al acţiunii precedente din 24 iunie.
Potrivit poliţiei, la manifestaţie au participat opt sute de mii de oameni.
Sindicaliştii susţineau însă că ar fi fost două milioane.
Preşedintele Sarkozy "nepopular"
Protestele de marţi sunt a treia zi de acţiune de anul acesta pe tema reformei pensiilor.
Totul se petrece ca reacţie la intenţia guvernului şi a preşedintelui Nicolas Sarkozy de a creşte, până în 2018, vârsta minimă de pensionare de la 60 la 62 de ani.
Doi consilieri ai şefului statului au declarat că acesta va fi inflexibil pe fondul problemei, adică noua vârstă de pensionare propusă, 62 de ani.
Alte aspecte pot fi totuşi negociate declară consilierii lui Nicolas Sarkozy.
Confruntate cu o creştere a numărului de pensionari, autorităţile consideră că cea mai bună opţiune pentru a acoperi nevoia de finanţare a sistemului ar fi să-i facă pe francezi să rămână activi în muncă mai mult timp.
"Din 1950 speranţa de viaţă a câştigat 15 ani, aşa că status quo-ul este el încă posibil? Răspunsul e evident. Nu", a declarat preşedintele francez Nicolas Sarkozy.
Sindicaliştii nu au însă aceeaşi părere. Bernard Thibault, secretarul general al uneia dintre cele mai importante confederaţii sindicale din Franţa susţine că este o reformă care pune în prim plan criza economică.
"Asta înseamnă un regres în plan social. Salariaţii au dreptul să refuze ca o parte din factura crizei economice mondiale să fie plătită de ei. Salariaţii nu sunt cu nimic vinovaţi pentru această criză. Deci lupta noastră este importantă şi va continua. Acum se află într-un moment esenţial. Parlamentarii trebuie să dezbată proiectul", spune Bernard Thibault.
Legea, adoptată de parlament, până la sfârşitul lunii octombrie
După cum scrie presa franceză, dezbaterile din parlament ale proiectului de reformă a pensiilor ar trebui să aibă loc săptămâna aceasta si următoarea. După ce deputaţii vor lua o decizie asupra documentului urmează analiza lui în Senat.
Obiectivul Guvernului este ca proiectul să fie adoptat de parlament la sfârşitul lunii octombrie.
Reforma pensiilor este o miză crucială pentru preşedintele francez Nicolas Sarkozy, într-un moment în care cota acestuia de popularitate a atins cel mai scăzut nivel din iunie 2007, scrie presa franceză.