Protestele s-au reluat în centrul capitalei Egiptului
Câteva zeci de mii de oameni s-au adunat din nou în piaţa Tahrir din centrul capitalei Cairo, cerând demisia preşedintelui şi exprimându-şi neîncrederea în promisiunile acestuia.
Articol de Carmen Gavrilă, 11 Februarie 2011, 13:59
Protestele împotriva preşedintelui Hosni Mubarak s-au reluat în capitala Egiptului.
Câteva zeci de mii de oameni s-au adunat din nou în piaţa Tahrir din centrul capitalei Cairo, cerând demisia preşedintelui şi exprimându-şi neîncrederea în promisiunile acestuia după ce, joi seară, Hosni Mubarak a anunţat că transferă o parte din prerogative vicepreşedintelui.
Nu este suficient, în opinia celor care protestează, pasul pe care l-a făcut aseară preşedintele.
Oamenii se adună nu doar în piaţa Tahrir, ci şi în faţa palatului prezidenţial.
Deocamdată, soldaţii au înconjurat palatul, dar nu i-au oprit pe protestatari, chiar dacă aceştia au spus că intenţionează să ocupe clădirea.
Armata a anunţat, într-un comunicat, că e gata să anuleze starea de necesitate, imediat ce situaţia se va calma, anularea stării de necesitate fiind una dintre marile cereri ale protestatarilor, dar armata a spus că va face acest lucru doar după ce protestatarii vor pleca de pe străzi.
În plus, armata a dat asigurări că va garanta schimbarea constituţiei şi alegeri libere şi a cerut revenirea la normal, spunând că nu va tolera ca securitatea ţării şi a cetăţenilor să fie afectată.
Mesajul a provocat furia oamenilor care au acuzat armata că i-a dezamăgit şi că vrea să facă o lovitură de stat.
Oamenii spun că doar piaţa Tahrir e clar că nu a convins autorităţiile. Deci, spun ei, acum trebuie să asedieze toate instituţiile statului. Deja parlamentul e blocat, radioul şi televiziunea publică sunt înconjurate.
Armata egipteană este înt-o situaţie dificilă
Oamenii au trecut de la o bucurie delirantă, la frustrare, la furie, la mânie. Pur şi simplu nu poate fi prezis ce se va întâmpla în piaţă.
Piaţa deja este neîncăpătoare, toate străzile din jur sunt pline de oameni.
Alte grupuri mari se îndreaptă, în continuare, spre televiziune, spre radio, spre palatul prezidenţial care este în cealaltă parte a oraşului, în cartierul Heliopolis, destul de departe de Tahrir.
Oamenii au spus, cei cu care am vorbit, că sunt gata să moară şi că va curge sânge. Sunt nişte declaraţii foarte dure.
Deja începe să slăbească încrederea în armată. Toţi cei de aici se tem că armata va apela, până la urmă, la o lovitură de stat, dar încă nu este clar, deocamdată nu au apărut ciocniri.
Probabil că vor mai apărea apeluri la calm din zona armatei pentru că, între timp, mai mulţi militari cu grade medii, locotenenţi, maiori, au anunţat că au trecut de partea protestatarilor, e drept că nu într-un număr mare.