Protestele de stradă au cuprins mai multe oraşe din Turcia
În Turcia, protestele de stradă au intrat în cea de-a patra zi consecutivă, cu toate că autorităţile au făcut apel la calm.
03 Iunie 2013, 19:17
În Turcia, protestele de stradă au intrat în cea de-a patra zi consecutivă, cu toate că autorităţile au făcut apel la calm.
La Istanbul, Ankara şi Izmir, spre dimineaţă, poliţia şi manifestanţii, care îl contestă pe premierul Recep Tayyip Erdoğan, s-au ciocnit din nou, informează agenţia REUTERS, pe care însă administraţia Erdoğan o acuză de dezinformare.
Conflictul a pornit de la intenţia autorităţilor de a construi un centru comercial într-un parc din Istanbul.
Apelul la calm a fost făcut chiar de premierul Recep Tayyip Erdoğan, după un sfârşit de săptămână dur, în care zeci de mii de oameni au ieşit în stradă în marile oraşe.
Nemulţumirea s-a extins rapid în toată ţara, protestele au degenerat, iar forţele de ordine au intervenit violent cu tunuri de apă, bastoane şi gaze lacrimogene.
Peste 1000 de manifestanţi au fost reţinuţi de poliţie, sute sunt răniţi.
Luni, Recep Tayyip Erdoğan a plecat într-o vizită oficială în Maroc, însă nu înainte de a le cere oamenilor să nu se lase provocaţi.
Vocea manifestanţilor "va fi ascultată"
Proiectul construirii unui centru comercial într-un parc din Istanbul a fost anulat, a precizat premierul, care vorbeşte acum despre implicarea unor forţe externe în Turcia.
"Protestatarii au vandalizat magazine şi au aruncat cu pietre. Aşa înţelegeţi voi democraţia? Erdoğan este dictator, spun ei.
"Le spun că un patriot nu poate fi un dictator. Nu am să le cer voie unor huligani să implementez planurile pentru Piaţa Taksim", a declarat Recep Tayyip Erdoğan.
Criticile premierului se îndreaptă şi către reţelele de socializare, în special către Twitter.
Şi preşedintele Turciei, Abdullah Gül a cerut calm.
El a asigurat manifestanţii că se va ţine cont de vocea lor.
Între timp însă, bursa de la Istanbul a scăzut puternic, cu peste 6%, iar gruparea de hackeri Anonymus a anunţat că a lansat atacuri cibernetice împotriva guvernului turc.
SUA, Bruxellesul, Marea Britanie sau Franţa s-au arătat deja îngrijorate de evoluţiile din Turcia şi au îndemnat guvernul islamo-conservator la reţinere.