Protestele bulgare împotriva romilor se amplifică
Poliţia bulgară a intervenit duminică pentru a dispersa câteva sute de manifestanţi adunaţi în faţa Ministerului de Interne de la Sofia.
02 Octombrie 2011, 16:15
Câteva sute de simpatizanţi ai partidului parlamentar Ordine, Lege şi Dreptate au înconjurat, duminică, Ministerul de Interne şi au cerut demisia ministrului Ţvetanov, pe care-l consideră principalul vinovat pentru escaladarea tensiunilor, transmite corespondentul România Actualităţi la Sofia, Petio Petkov.
Au avut loc ciocniri între jandarmi şi demonstranţi. Mai multe persoane au fost arestate. În capitală, în cursul serii, vor protesta taximetriştii şi simpatizanţii Mişcării Civice Forţa.
În ajunul marşului de protest de la Plovdiv, împotriva pasivităţii autorităţilor la crima organizată şi corupţie, Mitropolitul Nicolai a declarat că "poporul este pus în situaţia de a rezista unor atacuri criminale".
Au fost reluate şi protestele de la Katuniţa, unde a avut loc asasinatul care a încins spiritele. Locuitorii cer arestarea tuturor criminalilor din clanul Kiro.
Ex-premierul şi lider al socialiştilor, Stanişev, a declarat că guvernanţii au dus tratative cu aşa-zisul ţar Kiro, pentru a-şi asigura voturile romilor din zonă, şi aceasta explică pasivitatea autorităţilor.
Un weekend marcat de proteste
Şi sâmbătă în Bulgaria, câteva sute de oameni au protestat faţă de corupţia şi crima organizată, pe care le pun pe seama romilor.
"Protestăm faţă de toate comunităţile parazite. Suntem împotriva acestui guvern, a elitei politice a impunităţii şi corupţiei", au declarat protestatarii.
Mai mulţi protestatari s-au prezentat la marş purtând tricouri pe care scria "nu vreau să locuiesc într-un stat populat de ţigani".
Ca urmare a tulburărilor din Sofia, prim-ministrul Boyko Borisov şi preşedintele Gheorgi Părvanov au convocat Consiliul naţional de Securitate al ţării.
După reuniune, liderul bulgar s-a adresat mass-mediei şi politicienilor cărora le-a cerut să "pună capăt urii duse la extrem", relatează BBC.
Protestele din Bulgaria au loc cu mai puţin de o lună înainte de alegerile prezidenţiale din Bulgaria care vor avea loc pe 23 octombrie.
Între timp, la Sofia, candidatul de extremă dreaptă, Volen Siderov, s-a adresat suporterilor adunaţi în faţa palatului prezidenţial.
Potrivit agenţiei France Presse, el a cerut ca pedeapsa cu moartea să fie reintrodusă, iar ghetourile populate de romi "să fie desfiinţate".
Tulburările din Bulgaria au izbucnit la 24 septembrie, după ce un tânăr de 19 ani a fost lovit mortal de un microbuz condus de un apropiat al liderului interlop Kiril Raşkov.
Aproximativ două mii de oameni au atacat atunci trei case deţinute de liderul romilor din Sofia şi au scandat sloganuri împotriva romilor.
Ulterior protestele s-au extins şi în alte oraşe bulgare.
Potrivit BBC, violenţele din Bulgaria sunt considerate cele mai grave din anul 1997, când criza economică şi creşterea inflaţiei au scos populaţia în stradă.
Romii reprezintă 5% din populaţia Bulgariei de 7,4 milioane.
Protestele din Bulgaria sporesc tensiunile din cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, care încearcă din răsputeri să iasă dintr-o gravă criză economică, notează BBC.