Proteste violente în Franţa, după ce Guvernul a decis să-şi asume răspunderea pe reforma pensiilor
A fost o noapte violentă la Paris, dar şi în alte oraşe ale Franţei, după ce Guvernul a decis să-şi asume răspunderea pe reforma pensiilor, cu ocolirea unui vot incert în Adunarea Naţională.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 17 Martie 2023, 08:54
A fost o noapte violentă la Paris, dar şi în alte oraşe ale Franţei, după ce Guvernul a decis să-şi asume răspunderea pe reforma pensiilor, cu ocolirea unui vot incert în Adunarea Naţională.
Mii de oameni s-au adunat în Piaţa Concorde din centrul capitalei în semn de protest, iar în Parlament au fost scene de haos, cu deputaţii opoziţiei încercând să o împiedice pe şefa guvernului, Élisabeth Borne, să-şi anunţe decizia. Nemulţumiţii din stradă şi din Parlament percep hotărârea Guvernului ca pe un gest de forţă pentru impunerea unei legi impopulare.
Vitrine de bănci şi magazine sparte, incendieri de maşini, motorete, biciclete, staţii de autobuz şi mai ales tomberoane şi saci de gunoi abandonaţi pe străzi în peste 10 zile de grevă a muncitorilor de la salubritate. Incidentele au fost provocate, ca de fiecare dată la încheierea manifestaţiei, de grupuri de agresori infiltraţi printre protestatarii paşnici. Poliţia a arestat peste 100 de persoane.
Scânteia care a aprins focul a fost decizia Guvernului de a-şi asuma răspunderea pe reforma pensiilor, în timp ce Adunarea Naţională tocmai se pregătea să dea votul final, după ce în cursul dimineţii legea fusese aprobată de Senat.
Elisabeth Borne: Angajez responsabilitatea Guvernului meu pe ansamblul proiectului rectificativ al legii privind securitatea socială pe 2023.
Grupului de sindicalişti, sosiţi mai devreme în faţa Parlamentului pentru a le cere deputaţilor să nu voteze reforma, li s-au alăturat spre seară peste 6.000 de oameni.
După două luni de dezbateri în Parlament şi de proteste ale sindicatelor, opinia generală a fost că Guvernul şi preşedintele Emmanuel Macron ignoră faptul că majoritatea populaţiei nu este de acord cu creşterea vârstei de pensionare şi, în plus, au întrerupt procesul democratic de adoptare a unei legi în Parlament.
Guvernul şi-a schimbat strategia pentru că nu era sigur că reforma va fi votată de deputaţi. Două moţiuni de cenzură au fost anunţate de opoziţie, una a partidelor de stânga şi alta extremei drepte, cu scopul de a provoca demiterea Guvernului.
La rândul lor, sindicatele au anunţat că vor continua protestele în weekend şi au chemat la o nouă mobilizare pentru proteste naţionale joia viitoare, 23 martie, cu aceeaşi revendicare: renunţarea la reformă.