Proteste sindicale pe Wall Street
Reprezentanţi ai unora dintre cele mai puternice sindicate din Statele Unite s-au alăturat protestatarilor în mişcarea "Să ocupăm Wall Street", care contestă politicile financiare din SUA.
06 Octombrie 2011, 19:52
Reprezentanţi ai unora dintre cele mai puternice sindicate din Statele Unite s-au alăturat protestatarilor în mişcarea "Să ocupăm Wall Street".
Ministrul de finanţe, Timothy Geithner, a cerut Congresului să finanţeze atât cât este nevoie sistemul instituţiilor publice de reglementare şi supraveghere financiare, lucru care ar face ca investitorii şi consumatorii să fie mai bine protejaţi de practici abuzive sau frauduloase.
În caz contrar, atrage atenţia ministrul american de finanţe, lumea îşi va pierde total încrederea în economia Statelor Unite şi în sistemul ei financiar, blamat şi contestat de altfel tot mai des în ultima vreme.
Preşedintele internaţional al sindicatului Steelworkers of America, Leo Gerard, spune că puternicul său sindicat susţine mişcarea de protest "Să ocupăm Wall Street" pentru că există milioane de oameni care din cauza corupţiei de la Wall Street şi-au pierdut casele.
Sindicalistul a adăugat că milioane de muncitori şi-au pierdut slujbele pentru că Wall Street a mutat fabricile în China, in vreme ce cei de la Wall Street îşi acordă mari bonusuri.
Leo Gerard consideră că mişcarea va avea un mare impact.
"Cred că va avea un impact uriaş pentru că se va extinde în întreaga ţară. Oamenii înţeleg de ce ne aflăm în această criză", a declarat Leo Gerard.
Mişcarea s-a extins în oraşe ca Los Angeles, Chicago, Boston, urmând ca joi protestatarii să se adune în Freedom Plaza, Piaţa Libertăţii din Washington DC.
"Sper că mişcarea se va extinde şi că va duce la conştientizare. Trebuie să facem ceva. Guvernul trebuie să asculte opiniile oamenilor, să schimbe lucruruile. Jocurile politice dintre partide trebuie să se termine.
"Eu trăiesc în Pierce George, unde şeful districtului a fost arestat de curând pentru că a primit mită. Unii folosesc expresia jucăm dacă plătiţi, acordă contracte mari dacă primesc bani - şi aceasta se înâmplă atât de des", a declarat Anna Vasquez, cetăţeană americană de origine chiliană.
Rachel Ackel, o doamnă dintr-o bogată zonă a Washingtonului, crede altceva.
"Ei bine, trebuie să admit că seamănă cu o cruciadă a tinerilor. Cred că este uşor ridicol dar ştiţi, tinerii trebuie să facă aceasta. Ei cred în anumite lucruri şi vor ca ceilalţi să îi audă", a declarat Rachel Ackel.