Proteste sindicale de amploare în Franţa
Francezii au organizat în întrega ţară peste 200 de marşuri şi mitinguri, arătându-şi nemulţumirea faţă de măsura guvernului de modificare a vârstei de pensionare.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 24 Iunie 2010, 19:43
Aproximativ 200 de mitinguri au avut loc joi în Franţa împotriva iniţiativei Guvernului de la Paris de a reforma sistemul public de pensii.
Centralele sindicale şi partidele de stânga apreciază drept nedreaptă intenţia de a creşte vârsta de pensionare de la 60 la 62 de ani până în anul 2018.
Greva a afectat mai multe sectoare, mai ales educaţia şi transportul public.
Cel mai mult a avut de suferit circulaţia pe calea ferată, jumătate dintre trenurile de mare viteză având întârzieri considerabile.
Acţiunea de protest este a patra de acest fel în Franţa de la începutul anului.
Un vacarm de nedescris s-a auzit pe străzile Parisului.
Un număr impresionant de persoane au ales să protesteze împotriva reformei guvernamentale a sistemului de pensii.
Baloane colorate gigantice, purtând însemnele sindicatelor mobilizatoare, pancarte, fluiere, trompete, inclusiv deja celebrele vuvuzele, muzică dată la maxim, confetti.
Într-un cuvânt, atmosferă specifică marşurilor transformate, ca de obicei, în adevărate spectacole de stradă, ceea ce nu îi face pe câţiva din francezii prezenţi la manifestaţie să-şi exprime cu mai puţină fermitate nemulţumirile.
Numărul celor 200 de marşuri şi mitingurilor prevăzute să se desfãşoare joi în toatã Franţa este grăitor pentru impactul pe care sindicatele au vrut ca această zi de mobilizare naţională să îl aibă asupra opiniei publice, dar mai ales asupra deciziei politicienilor de a prelungi vârsta legală minimă de pensionare de la 60 la 62 de ani.
Mobilizarea va fi cu siguranţă masivă, spunea ministrul muncii, Eric Woerth, ne aşteptăm la acest lucru, însă nu ne este deloc teamă.
Puterea consideră că prelungirea vârstei de pensionare este indispensabilă pentru redresarea în perspectivă a deficitului din sistemul pensiilor.
În schimb, sindicatele, susţinute de opoziţia socialistă, o văd drept un pas înapoi, apreciind-o injustă şi ineficace.
Preşedintele Nicolas Sarkozy a promis să fie extrem de atent şi să poarte discuţii cu sindicatele în cazul celor care îşi încep activitatea profesională de foarte tineri sau care desfăşoară munci grele, adică a cazurilor speciale.
Este greu, însă, de crezut că o prezenţă masivă la manifestaţii l-ar putea determina pe şeful statului să revină asupra limitei de 62 de ani, punct-cheie al reformei sistemului de pensii.