Proteste şi violenţe în Franţa
Manifestările de protest împotriva sistemului de pensii, ce prevede creşterea vârstei de pensionare de la 60 la 62 de ani, au luat forme violente în special în oraşul Lyon, unde au fost jefuite magazine şi incendiate maşini.
Articol de Răzvan Stancu, 21 Octombrie 2010, 19:57
În Franţa continuă protestele faţă de creşterea vârstei de pensionare, manifestările luând forme violente, potrivit AFP.
Protestele de ieri din Lyon au fost marcate de violenţe, unde protestatarii au incendiat maşini şi au jefuit magazine.
În Toulouse, mii de studenţi şi sindicaliştilor au tras rachete de semnalizare şi au scandat împotriva reformelor privind sistemul de pensii, ce prevede creşterea vârstei pensionare de la 60 la 62 de ani.
.
Şi în Marsilia sindicatele au protestat, provocând incendii.
Nicolas Sarkozy, virulent împotriva protestatarilor
Preşedintele Nicolas Sarkozy a luat atitudine catalogând ca scandaloase actele de violenţă din Franţa şi i-a acuzat pe grevişti că "iau ţara ostatică" prin blocarea depozitelor de carburant.
"Am văzut imagini din Lyon, ieri. Este scandalos. Nu huliganii sunt cei care vor avea de spus ultimul cuvânt într-o democraţie, într-o Republică", a declarat Nicolas Sarkozy, în cadrul unei vizite în centrul Franţei.
"Luând ostatice economia, întreprinderile şi viaţa cotidiană a francezilor, se vor distruge locuri de muncă. O întreprindere din sectorul lucrărilor publice, care nu va mai avea combustibil, nu va mai avea bitum, nu va mai putea avea livrări şi va fi nevoită să închidă. Şi, în acest fel, cei mici vor plăti preţul pentru ceilalţi", a mai declarat preşedintele Franţei.
Nicolas Sarkozy a apărat proiectul de lege, prezentând-o ca pe o reformă de neevitat.
"Nu voi fi cel care va lăsa tinerilor datoria acumulată de generaţia mea, care nu a avut curajul să spună adevărul şi să facă reformele de care avem nevoie", a adăugat acesta.
Un sfert din benzinăriile din Franţa nu au carburant
Acţiunile de protest împotriva reformei pensiilor au vizat şi blocarea depozitelor de carburant, unele temporar, cele 12 rafinării din Franţa fiind paralizate.
Potrivit ministrului de interne, Brice Hortefeux, joi, peste un sfert dintre benzinăriile din Franţa nu mai erau aprozivionate cu carburant, iar o parte din restul staţiilor sunt alimentate parţial.
"Din cele 219 depozite de carburant, 14 sunt în continuare în grevă. Adevărata problemă este modul în care este asigurată distribuţia în benzinării", a explicat Brice Hortefeux la postul de radio Europe 1.
"74% din benzinării sunt total sau parţial aprovizionate, iar 26% sunt blocate", a spus ministrul francez de interne.
Acesta a dat asigurări că "în depozite mai există rezerve de carburant pentru mai multe săptămâni", excluzând riscul unei lipse de carburant pe termen scurt.
Depozitele de carburant continuă să fie deblocate de către forţele de ordine, aşa cum a cerut preşedintele Nicolas Sarkozy, a confirmat ministrul de interne.