Proteste şi negocieri în Ucraina
Mai puţin numeroşi, opozanţii ucrainieni au ieşit şi miercuri în stradă. Deputaţii nu s-au pus de acord în priviţa legii privind amnistierea persoanelor arestate la proteste.
29 Ianuarie 2014, 15:47
În Piaţa Independenţei de la Kiev, protestul pare să fi mai scăzut în intensitate după anunţurile de marţi ale autorităţilor: anularea unei părţi consistente din pachetul de legi care introduceau pedepse dure pentru manifestaţiile anti-guvernamentale şi demisia premierului Azarov, acceptată de preşedintele Viktor Ianukovici.
Deşi mai puţin numeroşi, opozanţii au ieşit totuşi şi miercuri în stradă, în aşteptarea unor noi decizii în parlament.
O parte din manifestanţi au încercat - după numite informaţii neconfirmate - să elibereze clădirea Ministerului Politicilor Agrare, ocupată de o grupare radicală din cadrul aşa-numitului sector din dreapta al Maidanului.
Au avut loc ciocniri, s-a vorbit chiar de explozii de grenade, de fumigene.
Situaţia a revenit la ceea ce era înainte, adică radicalii, se pare, continuă să controleze clădirea ministerului şi nu vor pleca de acolo, spun ei, până când nu se va forma un nou guvern.
În momentul de faţă, noul guvern aşteaptă să fie format, actualul guvern îşi continuă activitatea în regim de interimat, funcţia de prim-ministru fiind îndeplinită provizoriu de vicepremierul Arbuzov.
Fiecare partid are propriul proiect de lege
Între timp, în parlamentul Ucrainei a avut loc şedinţa de la care se aşteaptă noi decizii, noi concesii pe care puterea le-ar putea face opoziţiei pro-europene.
Deputaţii nu au reuşit nici miercuri să se pună de acord în legătură cu textul legii privind amnistierea persoanelor arestate în cursul actualelor tulburări, care au început în urmă cu două luni.
Fiecare partid se pare că are propriul său proiect de lege.
Rămâne de văzut în ce măsură deputaţii opoziţiei şi cei ai puterii vor reuşi să convină asupra unui proiect de lege comun, care este considerat foarte important pentru continuarea procesului de dezamorsare.
Protestatarii consideră aceste măsuri insuficiente.
Ei cer demisia preşedintelui şi alegeri anticipate parlamentare şi prezidenţiale, cerere cu care puterea deocamdată nu este de acord.
Discuţiile continuă şi răspunsul la multe din întrebările acestea va depinde de măsura în care actualii lideri ai opoziţiei controlează în realitate situaţia din piaţă.