Proteste şi manifestaţii de 1 mai, "Ziua Muncii"
În numeroase oraşe din lume, de ziua internaţională a muncii sindicatele organizează manifestaţii de amploare.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 01 Mai 2013, 13:02
Grecii sărbătoresc ziua muncii prin grevă: feroviarii şi marinarii au oprit lucrul, blocând în porturi inclusiv feriboturile care fac legătura între insule şi continent.
Totodată, manifestaţii de amploare sunt programate la Atena şi în alte oraşe greceşti.
În Spania, unde numărul şomerilor a ajuns la şase milioane, sindicatele organizează, astăzi, nu mai puţin de 80 de demonstraţii şi marşuri, pentru a cere o nouă politică economică şi locuri de muncă.
Sute de mii de participanţi anunţă şi sindicatele din Franţa, Italia, şi Cipru, la manifestaţiile anti-austeritate din marile oraşe.
Trei sindicate din Ungaria organizează o demonstraţie comună, unde vor reclama faptul că ungurii au salarii mai mici decât media europeană şi vor cere locuri de muncă, un sistem de pensii sustenabil şi legi previzibile.
La Istanbul, mitingul de Ziua Muncii, s-a soldat cu ciocniri între poliţie şi manifestanţi, după ce autorităţile au interzis adunările de astăzi, invocând lucrările de renovare ale pieţei unde se ţin, în mod tradiţional, manifestaţiile de 1 Mai.
În Bangladesh, zeci de mii de persoane au cerut în stradă să se facă dreptate pentru cei peste 400 de muncitori morţi după prăbuşirea unei clădiri cu ateliere de confecţii, săptămâna trecută.
Marşul "unităţii şi demnităţii sociale" de la Chişinău
În Republica Moldova, Partidul Comuniştilor şi Partidul Socialiştilor au marcat 1 Mai prin marşuri şi mitinguri, prilej pentru a-şi transmite, în limbile rusă şi română, mesajele politice.
Manifestaţiile au loc în contextul unei crize politice prelungite.
Potrivit reporterului nostru de la Chişinău, Mircea Dascaliuc, la mitingul şi marşul "unităţii şi demnităţii sociale", cum le-au numit socialiştii, s-au scandat, alternativ, în limbile rusă şi română, lozinci precum "Pace","Muncă", "Mai", "Noi vrem altceva" sau "Ordine, muncă, socialism".
La rândul său, Partidul Socialiştilor şi-a numit marşul "al solidarităţii împotriva actualei guvernări".
În discursul ţinut în limbile română şi rusă, liderul comunist Vladimir Voronin a acuzat fosta Alianţă pentru Integrare în Europa de situaţia politică, socială şi economică dificilă din Republica Moldova şi a afirmat că singura soluţie o reprezintă alegerile anticipate.
Participanţii au purtat tricouri şi drapele cu însemne comuniste şi au scandat lozinci din perioada Uniunii Sovietice.
Miting şi picnic la Budapesta
La Budapesta, trei mari confederaţii sindicale vor organiza astăzi o manifestaţie comună pentru a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă angajaţii din diverse sectoare.
Potrivit corespondentului nostru la Budapesta, Emil Groza, sindicaliştii participă la un marş pe străzile oraşului, după care se vor aduna în Parcul Central, unde vor prezenta o listă conţinând revendicările lor.
Ei doresc, printre altele, să le transmită autorităţilor că cer elaborarea unui nou Cod al Muncii şi a unor legi care să garanteze siguranţa locurilor de muncă, condiţii decente de trai şi un viitor predictibil, un dialog real şi consultări regulate cu sindicatele, schimbarea reglementărilor referitoare la dreptul la grevă, oferirea de respect angajaţilor din sectorul public, un sistem fiscal şi de pensii mai bun sau asigurarea de pregătire profesională şi şanse pe piaţa muncii pentru tineri.
Parcul Central al Budapestei, care se întinde pe o suprafaţă de 100 de hectare, vor avea loc apoi concerte, vor fi organizate diverse programe pentru toate vârstele, oamenii vor putea admira măiestria unor meşteri populari, ori se vor putea delecta cu specialităţi culinare pregătite în aer liber de bucătari sau cu o bere rece, în condiţiile în care meteorologii au anunţat pentru astăzi temperaturi de 30 de grade Celsius.
Parcul Central al oraşului nu va fi punctul de întâlnire doar al sindicaliştilor din diverse domenii, pentru că acolo vor fi prezenţi cu propriile programe şi reprezentanţii mai multor organizaţii ale societăţii civile şi partide politice.
Cei care nu vor dori să-şi petreacă ziua liberă în parcul respectiv, vor putea avea parte de voie bună şi distracţie în zona numită Tabán din apropierea Cetăţii Buda, în condiţiile în care astăzi acolo au loc concerte în aer liber de muzică rock, susţinute de cunoscute trupe din Ungaria, în cadrul unui festival tradiţional organizat în fiecare an în data de 1 mai, începând din 1997.
"Ziua Muncii", din 1889
La 1 mai 1886, la Chicago, a izbucnit o grevă de amploare în sectorul industrial, reprimată brutal de autorităţi, care i-au arestat pe liderii sindicali şi au deschis focul asupra muncitorilor.
Trei ani mai târziu, Internaţionala Socialistă a proclamat, la Paris, 1 Mai drept "Ziua Internaţională a Muncii", ceea a însemnat începutul mişcării sindicale moderne.
De atunci, muncitorii din întreaga lume marchează această zi prin manifestaţii de stradă şi mitinguri.