Proteste în SUA după împuşcarea unui copil afroamerican
În mai multe oraşe din Statele Unite au fost organizate proteste după ce un tânăr de culoare a fost ucis în urmă cu o lună, iar cel care l-a omorât este în continuare în libertate.
27 Martie 2012, 08:29
Pe o stradă aglomerată din Washington DC, un grup de tineri cu pancarte în mână strigă “Dreptate!” în timp ce-şi fac loc printre trecătorii veniţi la cumpărături sau la plimbare.
Grupul se îndreaptă spre Freedom Plaza, locul în care e organizată o demonstraţie în onoarea lui Trayvon Martin, tânărul de 17 ani ucis pe 26 februarie.
Plouă mărunt şi protestatarii au glugi pe cap, la fel ca Trayvon în ziua în care a murit. Cei mai mulţi sunt adolescenţi de culoare.
Astfel de demonstraţii au fost organizate în ultimele zile şi în New York, Atlanta, Chicago şi Philadelphia, dar şi în oraşul Sanford din Florida, localitatea în care Trayvon a fost ucis.
În ziua cu pricina, Trayvon se întorcea de la cumpărături când George Zimmerman, 28 de ani, a sunat la poliţie să reclame că a văzut un tânăr care arată suspect.
A început să-l urmărească, iar împrejurările încăierării dintre cei doi nu sunt clare.
Zimmerman, care a fost găsit cu nasul plin de sânge, a spus poliţiei că a tras în tânăr în legitimă apărare după ce acesta l-a atacat.
Poliţia nu l-a reţinut pe Zimmerman, nu i-a adus nicio acuzaţie, ceea ce i-a revoltat pe mulţi americani.
Pe de altă parte, în statul Florida există o lege care le permite locuitorilor să folosească forţa, indiferent dacă sunt în propria casă sau pe stradă şi chiar dacă aceasta duce la moartea cuiva, atât timp cât sunt în legitimă apărare.
Trayvon Martin locuia în Miami şi venise în vizită la tatăl său la Sanford, fiind suspendat 10 zile de la şcoală.
George Zimmerman era voluntar în cadrul a ceea ce americanii numesc "neighborhood watch”, un program de prevenire a criminalităţii prin care locuitorii din diverse comunităţi se implică în raportarea unor activităţi ilegale sau periculoase.
În general, astfel de voluntari sunt învăţaţi să identifice şi să raporteze lucruri despre care au suspiciuni că nu ar fi în concordanţă cu legea.
Grupul lui Zimmerman, în cadrul căruia acesta fusese numit căpitan, nu era afiliat programului naţional, însă funcţiona pe aceleaşi principii şi avea sprijinul poliţiei locale.
După incident, mulţi l-au acuzat pe Zimmerman de rasism, că a tras asupra tânărului pentru că era de culoare.
Avocatul lui a respins astfel de acuzaţii, printre argumente fiind şi că mama lui Zimmerman e hispanică.
Cert este că George Zimmerman era foarte preocupat de siguranţa din cartierul său.
În ultimii ani a telefonat de 46 de ori la numărul de urgenţă pentru a face plângeri legate de comportamente neadecvate ale unor oameni la piscină, de gropile de pe drumuri, gunoaie sau copii care se jucau în stradă.
Cât despre Trayvon Martin, informaţii noi arată că acesta ar fi fost suspendat de la şcoală după ce asupra lui au fost găsite droguri.
Părinţii lui spun însă că acest lucru nu are nimic de-a face cu incidentul în urma căruia şi-a pierdut viaţa.
Mama tânărului a acuzat luni poliţia că ar fi scăpat aceste informaţii către presă într-o încercare de a-l "demoniza” pe Trayvon.
Incidentul a dus printre altele la demisia şefului poliţiei din Sanford. Și preşedintele Barack Obama a reacţionat la sfârşitul săptămânii trecute, când a spus că incidentul ar trebui să-i pună pe americani pe gânduri.
"Dacă aş avea un băiat, ar arăta ca Trayvon”, a spus Obama, care a adăugat că ar trebui analizate legile actuale şi contextul în care s-a întâmplat totul.
Departamentul de Justiţie a pornit o investigaţie, iar un juriu urmează să se reunească pe 10 aprilie să analizeze probele din acest caz.
Un sondaj CNN/ORC International dat publicităţii ieri arată că trei sferturi dintre americani cred că poliţia ar trebui să-l aresteze pe bărbatul care a tras asupra tânărului.
Tot atâţia americani consideră că voluntari ca el în programele de prevenire a criminalităţii din cartiere n-ar trebui să aibă dreptul să poarte arme.
Sondajul a fost făcut sâmbătă şi duminică pe aproximativ 1.000 de persoane şi are o marjă de eroare de trei la sută.