Proteste în Spania pentru reglementarea preţurilor chiriilor
Să ai unde locui este un drept, nu o afacere, spun mii de spanioli care au ieşit din nou în stradă.
Articol de Radio România Actualităţi, 17 Octombrie 2024, 01:18
Să ai unde locui este un drept, nu o afacere, spun mii de spanioli care au ieşit din nou în stradă pentru a cere preţuri accesibile pentru locuinţe încă din vară. Autorităţile au promis că vor găsi soluţii în contextul în care proprietarii de imobile preferă închirierea locuinţelor în scop turistic. Banca Spaniei estimează că lipsesc peste 600.000 de locuinţe pentru a acoperi nevoile familiilor spaniole.
Corespondentul RRA, Alin Petrică a realizat o sinteză pe această temă.
La finalul săptămânii trecute, zeci de mii de oameni au ieşit în stradă pentru a cere reglementarea preţurilor chiriilor. Protestatarii, majoritatea tineri, au spus că nu îşi pot permite plata unei astfel de chirii şi au cerut măsuri care să le înjumătăţească. Manifestaţiile au fost organizate de sindicatele chiriaşilor. Acestea au şi anunţat că membrii săi intră în grevă, adică nu vor mai plăti chiriile către proprietari până când guvernul nu va rezolva problema ridicată de ei. Trecând peste nivelul ridicat de radicalism al acestei decizii, care este văzută cu îndoială de majoritatea analiştilor implicaţi în piaţa imobiliară, ce s-a întâmplat pe străzile Madridului arată cât de mare este problema locuinţelor în Spania.
Banca Spaniei estimează că lipsesc peste 600.000 de locuinţe pentru a acoperi nevoile familiilor spaniole. Însă, chiar dacă s-ar construi aceste locuinţe, această problemă nu ar fi rezolvată, pentru că nivelul chiriilor şi al preţurilor de vânzare sunt mult peste posibilităţile financiare ale multor spanioli. De exemplu, în Madrid, chiria pentru un apartament cu două camere într-un cartier necentral este 1.600 euro, în condiţiile în care salariul minim pe care îl primesc de multe ori tinerii este 1.336 de euro. Nici salariul mediu nu ajută foarte mult, fiind de aproape 1.700.
Guvernul caută de doi ani soluţii pentru această criză. Creşterea salariului minim nu ajută nici ea, pentru că nivelul chiriilor creşte într-un ritm mult mai mare. Iniţial, s-a vorbit despre construirea de locuinţe sociale de către stat, care să aibă preţuri accesibile, însă matematic, problema ar fi rezolvată în câteva zeci de ani, de aceea nu s-a mai vorbit despre asta. Cea mai la îndemână măsură a rămas obligarea proprietarilor de mai multe locuinţe să le pună pe piaţa chiriilor, o măsură care ar aduce cu sine şi scăderea preţurilor.
Tot Banca Spaniei estimează că sunt 3,8 milioane de locuinţe care sunt goale, adică, oficial, nu au nici statut de locuinţă, nici de sediu pentru vreo activitate. În plus, sunt 2,5 milioane de apartamente care se închiriază temporar. Vorbim aici despre apartamente din zone turistice care în sezonul estival sunt închiriate cu ziua pentru turişti, iar în extrasezon sunt închiriate la lună.
Guvernul consideră că printre cele 3,8 milioane de locuinţe goale sunt şi sute de mii care funcţionează ilegal ca apartamente de închiriat pentru turişti. De aceea a creat această platformă unde de la 1 ianuarie 2025 vor fi listate toate apartamentele de închiriat pentru turişti, care au licenţă. O dată listate, primesc un cod oficial care va fi obligatoriu pentru a apărea ca oferte pe platformele online specializate. De asemenea, şi apartamentele care se închiriază temporar vor avea aplicată aceeaşi măsură.
Din ambele părţi, speră executivul, vor intra pe piaţă sute de mii de astfel de apartamente, pentru că proprietarii vor fi nevoiţi, mai ales dacă vor să câştige bani din proprietatea lor. Trebuie spus că simultan s-au înăsprit considerabil condiţiile de acordare de noi licenţe pentru cele două modalităţi de închiriere.
În toată această ecuaţie, rămâne totuşi o necunoscută: cum vor putea fi obligate platformele online internaţionale, precum Airbnb sau Booking, să elimine apartamentele fără cod oficial, pentru că în trecut cele două au mai refuzat cel puţin o dată o obligaţie similară.