Proteste în serie la Madrid
Protestele funcţionarilor din Spania au loc zilnic. La Madrid şi în alte oraşe, sute de persoane au ieşit din nou în stradă, întrerupând munca în administraţie.
17 Iulie 2012, 07:35
Mii de funcţionari au ieşit, din nou, în stradă luni la numai câteva ore după protestul de noaptea trecută din centrul capitalei.
Luni, au întrerupt traficul pe arterele principale şi au strigat din nou lozinci împotriva guvernului Rajoi.
Funcţionarii publici din administraţie au ieşit în stradă la sediile primăriilor şi altor instituţii şi au protestat timp de câteva minute.
Între manifestanţi s-au aflat şi pompierii din Madrid, nemulţumiţi, ca şi ceilalţi angajaţi publici, de situaţia actuală.
Toţi au cerut poliţiştilor care păzeau sediul Congresului Deputaţilor să se alăture protestului, pentru că şi agenţii de securitate sunt afectaţi în egală măsură de reducerile bugetelor.
În mod neobişnuit, la proteste au fost văzuţi aleşi din rândul popularilor, aflaţi la guvernare, nemulţumiţi şi ei de ajustările operate de guvern. La fel de inedit a devenit şi un comunicat al unei asociaţii a militarilor, care au transmis că reprezintă o parte a societăţii care simte cu toată intensitatea noile reduceri de buget.
Una din cele mai contestate măsuri aprobate de executiv este reducerea plăţii şomajului; în afară de o scădere de 10% a ajutorului de şomaj după primele şase luni, se impune o nouă condiţie şomerilor de 45 de ani care beneficiază de ajutorul de reinserţie pe piaţa muncii: să nu părăsească Spania.
Comunitatea românilor din Spania, afectată de măsuri
L-am întrebat pe vicepreşedintele Federaţiei Asociaţiilor Româneşti, Gelu Vlaşin, cum afectează această măsură, precum şi majorarea TVA sau alte decrete, comunitatea românilor din Spania, cea mai mare a străinilor din această ţară.
"Paragraful în care se spune că persoanele care sunt beneficiare ale unui ajutor de şomaj pot să piardă acest ajutor de şomaj în momentul în care părăsesc teritoriul spaniol, indiferent pentru câtă perioadă de timp.
"Cred că măsura asta o să afecteze foarte multe persoane, ţinând cont de faptul că este dată chiar în perioada vacanţelor, când foarte mulţi români se gândesc să plece în ţară pentru o perioadă de două-trei săptămâni sau chiar o lună de zile. De altfel, măsurile nu sunt discriminatorii, în sensul că sunt numai înspre comunitatea românească, nu, toată lumea, toţi cei care trăiesc şi muncesc în Spania vor fi afectaţi de aceste măsuri.
"Românii rezistă bine pe timp de criză şi spun lucru ăsta pentru că întotdeauna, de când ne ştim, am trăit mereu dintr-o criză într-alta. Şi atunci, românii sunt încă de mici cumva adaptaţi, aş spune, aproape genetic să suporte crizele de orice tip, mai ales cele economice; îşi adaptează necesităţile de aşa natură încât să poată să-i reziste acestei crize prelungite şi speră că, totuşi, că într-un viitor, mai mult sau mai puţin îndepărtat, vor reuşi să găsească personal o soluţie pentru ieşirea din criză", a spus Gelu Vlaşin.
Pentru a susţine oportunitatea măsurilor guvernului, ministrul economiei, Luis de Guindos, a cerut luni patronilor firmelor care cotizează la bursă să participe la sacrificiul naţional, să-şi coboare salariile, pentru că datele arată că directorii marilor companii şi-au majorat salariile anul trecut.
Astfel, salariul mediu al directorilor în aceste firme este de peste 7 milioane de euro, deşi rezultatele economice sunt în scădere.