Proteste în semn de solidaritate, în marile oraşe ale lumii
În marile oraşe de pe glob au loc proteste îndreptate împotriva decidenţilor din domeniul financiar după modelul manifestaţiilor anti-Wall Street, desfăşurate în New York, Statele Unite.
Articol de Ioana Dogaru, 15 Octombrie 2011, 17:47
În Europa au loc proteste în oraşe mari precum Berlin, Atena, Madrid şi Roma, în semn de solidaritate cu manifestaţiile anti-Wall Street, desfăşurate în New York, Statele Unite, informează BBC.
La Roma, miile de protestatari au luat cu asalt magazinele şi au incendiat maşini.
Un magazin, sediul unei bănci şi mai multe maşini din centrul Romei au fost atacate de un grup de protestatari îmbrăcaţi în negru, în vreme ce alţii au aruncat cu pietre şi cu petarde în forţele de ordine, transmite corespondentul Radio România la Roma, Elena Postelnicu.
Câteva zeci de steaguri ale Italiei şi ale Uniunii Europene au fost arse de tinerii manifestanţi, care de mai bine de trei ore scandează lozinci de tipul "Noi nu plătim criza" si "Mincinoşii".
La protestul de la Roma peste patru mii de italieni au venit în autobuze şi trenuri din alte oraşe din Italia, în vreme ce numărul forţelor de ordine este de peste 3.500.
Aproximativ trei sute de studenţi din Bologna se află de patru zile în capitala Italiei.
Proteste asemănătoare, dar de proporţii mult mai mici au loc şi la Milano, Napoli şi Veneţia.
În Frankfurt, aproximativ 5.000 de persoane demonstrează în faţa sediului Băncii Centrale Europene, iar la Londra, sute de demonstranţi au ocupat zona financiară a capitalei britanice.
Naomi Colvin, unul dintre organizatorii protestului din faţa Bursei londoneze, a declarat că natura manifestaţiei depinde de cei care participă.
În Japonia, aproximativ 200 de persoane, între care şi copii, au defilat prin Tokyo afişând diferite pancarte pe care se putea citi "Fără nuclear" sau "Eliberaţi Tibetul". Unii protestatari purtau costume tematice, inclusiv unul care înfăţişa un urs panda gigantic.
Până la 1.500 de oameni au anunţat pe Facebook că vor lua parte la protestul "Occupy Taipei", din faţa celei mai înalte clădiri din Taiwan.
În oraşele australiene Melbourne şi Sydney, numeroase persoane, în mare parte sindicalişti, au participat la proteste paşnice în apropierea unor bănci.
Proteste s-au desfăşurat şi în Coreea de Sud, în apropierea unei bănci din Seul.
Câteva zeci de persoane s-au adunat în apropierea ambasadei Statelor Unite, în capitala indoneziană Jakarta.
Organizatorii acestor proteste au spus pe siteul lor că scopul a fost de a "iniţia schimbarea globală" şi au menţionat că se aşteaptă la mitinguri în 82 de ţări.
"Indignati" impotriva elitei financiare globale
Proteste faţă de criza economică globală au izbucnit si la Madrid în luna mai, când sute de oameni s-au strâns în piaţa Puerta del Sol.
Protestatarii din Madrid au înfiinţat o mişcare numită "Indignaţii", mişcare care se opune influenţei instituţiilor financiare puternice, asupra luării de decizii politice, precum şi impactului celei mai grave crize economice cu care se confruntă Spania în ultimele decenii.
Cele opt marşuri, iniţiate în diverse puncte ale Madridului, se reunesc în Plaza Cibeles şi, de acolo, se îndreaptă spre Puerta del Sol, într-un miting, care îi va reuni pe indignaţii spanioli, transmite corespondentul Radio România. Annamaria Damian.
Din punctul zero al Madridului, a pornit convocarea la nivel global, deşi reprezentanţii spanioli ai Mişcării Indignaţilor nu-şi revenidcă rolul de lideri.
În comunicatul postat pe pagina web a Mişcării, se precizează că acest protest vrea sa atragă atenţia politicienilor şi elitelor financiare că oamenii sunt cei care îşi decid viitorul, refuzând să fie marfă în mâna oamenilor politici şi a bancherilor, care nu îi reprezintă.