Proteste în Rusia faţă de "fraudarea alegerilor legislative"
Sute de persoane au fost reţinute de poliţie în Rusia în timpul unor noi demonstraţii ale opoziţiei, nemulţumită de modul în care s-au desfăşurat alegerile legislative de duminică
07 Decembrie 2011, 10:40
Noi proteste ale opozanţilor ruşi au avut loc marţi seară la Moscova, în pofida mobilizării masive a poliţiei.
Demonstranţii acuză fraudarea alegerilor legislative de duminică, câştigate de partidul premierului Vladimir Putin.
Au fost făcute şi arestări, iar printre cei reţinuţi se numără şi un fost vicepremier, Boris Nemţov.
Între 300 şi 500 de persoane au fost arestate marţi seară în centrul Moscovei, unde autorităţile au concentrat, de dimineaţă, zeci de mii de poliţişti şi sute de camioane militare grele, când poliţia specială OMON a intervenit cu brutalitate împotriva celor aproximativ 1500 de susţinători ai opoziţiei radicale extraparlamentare, care au încercat să manifesteze împotriva fraudării alegerilor legislative de duminică împotriva lui Vladimir Putin şi partidului său, Rusia Unită.
Poliţia i-a reţinut pentru mai multe ore pe doi dintre liderii opoziţiei intransigente, fostul vicepremier Boris Nemţov şi scriitorul şi activistul radical Eduard Limonov, dar şi pe Serghei Mitrohin, lider al partidului Iabloko, candidat în alegerile din 4 decembrie.
Au fost reţinuţi şi mai mulţi jurnalişti, unii dintre aceştia fiind bătuţi de poliţie.
Video: Proteste ale opozanţilor ruşi la Moscova. Sursa: Reuters.
Marţi, în centrul capitalei ruse, s-a desfăşurat şi o mare manifestaţie în sprijinul rezultatelor alegerilor şi al puterii, cu participarea mişcărilor de tineret pro Kremlin.
Tot marţi, cunoscutul militant anticorupţie, Aleksei Navalni şi Ilia Yashin, unul din liderii mişcării Solidaritatea, au fost condamnaţi la 15 zile de arest administrativ.
Aceştia au fost arestaţi luni seara, în timpul unui marş neautorizat ce a urmat celui mai mare miting al opoziţiei radicale din ultimul an.
De remarcat că, partidele ce au luat parte la alegeri nu au participat oficial la manifestaţiile opoziţiei radicale.
Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă şi-a exprimat marţi îngrijorararea faţă de anumite aspecte ale alegerilor din Rusia.
Ea a afirmat că există informaţii potrivit cărora presa rusă nu ar fi imparţială şi nu există o separare clară între partid şi stat.
La rândul său, secretarul de stat american, Hillary Clinton, a sugerat că alegerile parlamentare din Rusia nu au fost nici libere, nici corecte.
Ministerul Rus de externe a catalogat drept "inacceptabile" criticile Statelor Unite.