Proteste în Italia împotriva guvernului Berlusconi
Aproximativ 20.000 de italieni au participat sâmbătă în Roma la un protest cu motto-ul "Italia care vrea sa se schimbe", organizat de opoziţie cu trei zile înainte de votul asupra unei moţiuni de cenzură împotriva guvernului.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 12 Decembrie 2010, 13:53
În jur de 20.000 de italieni din toată Peninsula au participat sâmbătă după-amiaza în piaţa San Giovanni din Roma la cea mai mare manifestaţie organizată de Partidul Democrat, principalul partid din opoziţia italiană.
Protestul, cu motto-ul "Italia care vrea sa se schimbe", a fost organizat cu trei zile înainte de votul asupra unei moţiuni de cenzură împotriva guvernului.
"Ne aflăm aici pentru a transmite Italiei un mesaj de încredere şi de schimbare", a declarat liderul PD, Pier Luigi Bersani, într-un discurs în faţa mulţimiii de manifestanţi.
"Nu mai putem continua aşa, Berlusconi trebuie să plece, trebuie să mergem înainte într-o nouă direcţie", a completat Pier Luigi Bersani.
"Ţara noastră nu s-a dezvoltat în nimic. Ne-am îndepărtat vizibil de ţările puternice ale Europei" a subliniat liderul PD vis-a-vis de bilanţul guvernului Berlusconi, care a dus la mari pierderi de la investiţii până la evaziunea fiscală.
"Unicul clasament în care Italia a câştigat poziţii datorită lui Berlusconi este acela al luaţilor peste picior şi al discreditării", a mai subliniat Pier Luigi Bersani.
Printre manifestanţi se aflau numeroşi pensionari, dar şi studenţi şi profesori, care protestează de câteva săptămâni faţă de reducerile bugetare care au afectat grav acest sector naţional în care lucrează 550.000 de persoane.
Susţinătorii lui Silvio Berlusconi în stradă
Şi Poporul Libertăţii (PdL), formaţiunea politică a lui Silvio Berlusconi, organizează la acest sfârşit de săptămână demonstraţii de stradă în mai multe oraşe italiene.
Soarta guvernului Berlusconi depinde de votul care va avea loc marţi în parlament. Dacă Silvio Berlusconi va pierde, vor fi convocate noi alegeri.
Şeful guvernului dispune împreună cu aliatul său, Liga Nordului, de o majoritate confortabilă în Senat, dar îi lipsesc voturi în Camera Deputaţilor, din cauza separării de fostul său aliat Gianfranco Fini, care şi-a creat propria formaţiune politică alături de disidenţi din PdL.
Potrivit unui sondaj ale cărui rezultate au fost publicate sâmbătă, în cazul căderii guvernului şi organizării alegerilor anticipate, PdL ar obţine 27,6% de voturi, Liga Nordului 12%, PD 25%, IDV 6,2%, în timp ce noul partid al lui Gianfranco Fini, Viitor şi Libertate (FLI), ar primi 6,9% din voturi.