Proteste în Grecia pentru revizuirea sistemului de pensii
Aproape 10 mii de persoane au manifestat paşnic, ieri, în Atena, în semn de protest pentru o reformă a sistemului de pensii. Proteste au avut loc şi în alte oraşe ale Greciei
Articol de Michaela Lamprinidou, 19 Februarie 2020, 04:17
La 10 luni de când Grecia a ieşit din al treilea program de asistenţă financiară, în august 2018, ex-premierul grec la vremea aceea, Alexis Tsipras, a legiferat şi aplicat aducerea celei de-a 13-a pensii începând cu 2019. Legea a fost votată şi de opoziţia oficială, Noua Democraţie, dar, la numai câteva luni de la venirea sa la putere, partidul conservator al premierului Mitsotakis a abrogat-o, generând mari reacţii în rândul opoziţiei şi a societăţii.
Revizuirea sistemului de asigurări sociale şi pensionare este una dintre principalele reforme pe care guvernul conservator condus de Kyriakos Mitsotakis s-a angajat să implementeze şi cu participarea sectorului privat. Avertismentele spun că, în urma acestei revizuiri, mii de persoane vor plăti cea mai mare parte din venituri pentru asigurări sociale şi taxe.
Ministerul Muncii a adus spre dezbatere în Parlament un proiect de lege pentru reformarea sistemului de asigurări sociale şi pensii, fapt ce a declanşat greva generală de 24 de ore, de ieri.
Decizia de a întrerupe total lucrul pentru 24 de ore ţine de trei sindicate mari ale ţării, dar la grevă au fost prezente şi multe federaţii profesionale, precum cea a avocaţilor, contabililor, inginerilor constructori, nemulţumite de reformele în sistemul de asigurări şi pensii, examinate în prezent de Parlament.
Sindicatele suţin că Guvernul privatizează asigurările sociale, obligându-i pe lucrători să contracteze cu companii de asigurări private.
În trecutul nu prea îndepărtat, mii de asiguraţi şi-au pierdut banii şi speranţele pentru bătrâneţe asigurată, când câteva din cele mai mari societăţi de asigurări din Grecia au intrat în insolvenţă.
Ieri, mii de protestatari, muncitori, dar şi pensionari, au revendicat, printre altele, readucerea pensiei a 13-a şi a 14-a, semnarea contractelor colective de muncă, asigurări şi servicii sociale publice, dar şi servicii medicale gratuite.
Traficul naţional şi urban a fost perturbat, în condiţiile în care nu a circulat niciun mijloc de transport în comun şi nici nu va circula până dimineaţă, la ora 6:00. Navele au rămas ancorate în porturi. La grevă au participat instituţiile de stat şi locale, Radioteleviziunea publică ERT, Federaţia Mass-Media, cu o întrerupere de program de trei ore, iar asistenţa medicală a fost asigurată de spitale numai în regim de urgenţă.
Mitingul de protest a fost organizat atât în capitală, cât şi în marile oraşe ale ţării. Protestatarii au plecat în marş către Parlament, unde avea loc dezbaterea proiectului de lege, fiind însoţiţi de importante forţe de poliţie, ce au fost mobilizate în toate oraşele ţării.
Guvernul susţine că mobilizările greviste au fost organizate de partidele de opoziţie şi sunt absurde, un condiţiile în care noul proiect de lege vine să elimine nedreptăţi ale legii anterioare, adoptate de Guvernul Syriza.
Ministrul muncii şi asigurărilor sociale, Giannis Vrutis, a declarat că reformele adoptate aduc majorări la pensiile celor ce au peste 30 de ani de vechime în muncă, asigură sustenabilitatea sitemului de pensii, are un caracter social, asigură creşterea economiei şi reduc munca la negru.
Agerpres spune că premierul Greciei l-a desemnat pe Christopher Pissarides, laureat al Premiului Nobel pentru economie, în fruntea unei comisii care are sarcina elaborării unei strategii de creştere pe termen lung.