Proteste în Cipru
Ciprioţii au aflat că toate economiile lor din bănci vor fi taxate cu până la 10% de către guvern, în schimbul planului de salvare financiară convenit cu UE şi FMI.
Articol de Laurenţiu Văduva, 17 Martie 2013, 10:07
Consternare în Cipru, după ce oamenii au aflat că toate economiile lor din bănci vor fi taxate cu până la 10% de către guvern, în schimbul planului de salvare financiară convenit cu Uniunea Europeană şi FMI.
Mii de ciprioţi şi rezidenţi străini au încercat să-şi retragă banii de la bancomate, sute au protestat în faţa Palatului Prezidenţial de la Nicosia, iar duminică preşedintele se va adresa Parlamentului şi naţiunii.
Ciprul este una dintre ţările cu probleme ale zonei euro.
Iniţial, Nicosia a cerut un împrumut de 17 miliarde de euro, dar a primit doar zece.
Acţiuni în schimbul banilor
Pentru a-şi reduce participaţia la această sumă, creditorii internaţionali au cerut taxarea cu 6,67% a depozitelor bancare mai mici de o sută de mii de euro şi cu 9,9% a celor care depşesc acest nivel.
În schimb, oamenii urmează să primească acţiuni.
Măsura ar urma să fie adoptată duminică de parlament, într-o cursă contra cronometru, pentru a împiedia retragerile masive din bănci marţi, cănd acestea se vor redeschide.
Sosit sâmbătă de la Bruxelles, preşedintele Nicos Anastasiades, de dreapta, s-a întâlnit cu liderii partidelor politice şi a dat deja un comunicat conform căruia această măsură, deşi dureroasă, a fost singura prin care s-a putut evita prăbuşirea sistemuluui bancar şi un al doilea plan de ajutor care ar fi îndatorat ţara şi mai mult.
El se va adresa duminică mai întâi parlamentului, apoi naţiunii.
Potrivit France Presse, dezbaterile din Legislativul cipriot se anunţă fierbinţi, în condiţiile în care, atât comuniştii, cât şi socialiştii au respins până acum ideea planului internaţional de ajutor.
Duminică şi în zilele următoare sunt aşteptate şi noi manifestaţii de protest.