Proteste de amploare în Turcia
Intervenţia în forţă a poliţiei pentru reprimarea unei manifestaţii paşnice la Istanbul a declanşat un val de contestare a guvernului, care a cuprins mai multe oraşe.
01 Iunie 2013, 17:58
A doua zi de proteste violente în Turcia.
Intervenţia în forţă a poliţiei pentru reprimarea unei manifestaţii paşnice la Istanbul a declanşat un val de contestare a guvernului, care a cuprins mai multe oraşe.
În cele din urmă, în această după-amiază, după ce 36 de ore au folosit gaze lacrimogene şi tunurile cu apă asupra lor, forţele de ordine s-au retras şi au lăsat oamenii să protesteze în piaţa Taksim.
Piaţa Taksim din Istanbul este acum inundată de câteva zeci de mii de oameni, care protestează împotriva guvernului.
Totul a pornit de planurile autorităţilor de a transforma un mic parc în mall.
Protestul a început paşnic ieri în zori.
Ce i-a înfuriat pe oameni a fost intervenţia brutală a poliţiei pentru a îndepărta câteva sute de militanţi care ocupau de trei zile zona verde.
More and more people headed to #Taksim Square from every direction they can. #occupygezitwitter.com/justinvela/sta…
— Justin Vela (@justinvela) June 1, 2013
Imagini live de la protestele din Istanbul. Sursa: Twitter
Protestatarii denunţă şi "politica tot mai autoritară a guvernului"
Prin intermediul reţelelor sociale,s-au adunat şi mai mulţi oameni în sprijinul militanţilor, dar şi pentru a denunţa "politica tot mai autoritară a guvernului islamo-conservator".
Apoi contestarea s-a răspândit din Istanbul spre restul ţării:
la Izmir, Antalya, în capitala Ankara - unde au fost incidente în momentul în care poliţia s-a opus unui marş către parlament.
În piaţa Taksim confruntările cu forţele de ordine au reînceput de dimineaţă, însă cu intensitate mai mică decât ieri, când mai multe zeci de manifestanţi au fost răniţi - Amnesty International spunea că "mai mult de o sută" - iar peste 60 au fost arestaţi.
Şi ieri şi azi, în mai multe rânduri, poliţia a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a împrăştia grupurile de oameni care, la rândul lor, au aruncat cu pietre.
Premierul Erdogan a recunoscut că intervenţia poliţiei a fost excesivă, dar susţine că nu va ceda "extremiştilor sălbatici" şi nu va renunţa la proiectul de reamenajare urbană de la care au pornit demonstraţiile.
Pentru protestatari este încă o dovadă de autoritarism din partea premierului.
De la venirea lui Erdogan la putere în 2002, venitul pe cap de locuitor în Turcia s-a triplat, dar premierul este acuzat de derivă spre autoritarism şi că ar vrea să islamizeze societatea turcă, notează France Presse.