Proteste ale profesorilor din Franța
Noul protocol sanitar pus la dispoziție ieri de Ministerul Educației de la Paris este considerat insuficient atât de profesori, cât și de elevi.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 10 Noiembrie 2020, 08:29
În Portugalia a intrat în vigoare de ieri starea de urgență, iar de astăzi Ungaria intră în carantină.
Italia a raportat alte cifre record, iar medicii le solicită autorităților să izoleze în totalitate ţara.
Franța a depășit 40.000 de decese, iar Poliția a ieșit pe străzi pentru a controla cum sunt respectate măsurile restrictive.
O parte din profesorii de liceu din această țară sunt astăzi în grevă pentru a reclama măsurile ineficiente de luptă împotriva epidemiei.
Noul protocol sanitar pus la dispoziție ieri de Ministerul Educației de la Paris este considerat insuficient atât de profesori, cât și de elevi.
Corespondentul RRA, Daniela Coman, explică.
Reporter: Mai multe sindicate au făcut apel la o zi de grevă pentru sănătate. Ei cer reducerea numărului de elevi în clase, reorganizarea cantinelor şcolare, angajarea de personal suplimentar pentru curățenie și dezinfecție, investiții în sistemele de ventilație a încăperilor.
Nu numai profesorii, ci și elevii, care au manifestat zilele trecute în câteva orașe, atrag atenția că sunt prea mulți în clase, fiind imposibilă distanțarea, cantinele sunt aglomerate, ca și holurile, pentru că elevii trebuie să se deplaseze frecvent între clase, ateliere și laboratoare, ceea ce prezintă risc de contaminare.
Noul protocol al Ministerului Educației dă libertate fiecărui liceu să aplice varianta care i se potrivește cel mai bine, desfășurarea online a unora dintre lecții, fiind obligatorie însă prezența în clasă a cel puțin 50% din elevi, precum și orare flexibile, cu sosiri și plecări alternative.
Asociațiile elevilor nu sunt de acord cu învățământul online, pentru că nu toți elevii beneficiază de echipamente performante sau de o bună conexiune la internet . Ei cer ca ministerul să găsească soluții pentru a-i primi pe toți la școală, să reducă numărul de elevi într-o clasă și să angajeze mai multe cadre didactice.
După ce în primăvară școlile au stat închise două luni au fost constatate efecte negative asupra elevilor, materia insuficient aprofundată, abandon școlar, degradarea vieții copiilor din familiile sărace sau violente, probleme psihologice din cauza absenței contactului social și a comunicării de care ei beneficiază la școală.
De aceea, Guvernul Franței a anunțat că va adapta permanent măsurile sanitare și nu va mai închide școlile.
Realizator: Veşti mai bune vin din Belgia, Olanda, Cehia şi Germania, unde numărul contaminărilor a scăzut ușor, ceea ce arată că restricțiile par să dea primele
roade.
(RS)