Protestatarii egipteni părăsesc piaţa Tahrir
Demonstranţii au început să părăsească piaţa Tahrir din centrul capitalei Cairo, la scurt timp după ce armata, care a preluat de vineri puterea, a anunţat dizolvarea parlamentului şi suspendarea Constituţiei.
Articol de Carmen Gavrilă, 14 Februarie 2011, 09:25
Mii de demonstranţi egipteni au început să părăsească piaţa Tahrir din centrul capitalei Cairo, la scurt timp după ce armata, care a preluat de vineri puterea, a anunţat dizolvarea parlamentului şi suspendarea Constituţiei.
Armata egipteană a anunţat că va păstra controlul doar pentru şase luni sau chiar mai puţin, până la alegeri anticipate prezidenţiale şi generale, pe care tot Armata le va organiza.
Consiliul Suprem Militar a dat asigurări că Legea fundamentală va fi amendată de un comitet special creat, iar amendamentele vor fi supuse votului popular, prin referendum.
Şeful de facto al statului, în perioada de tranziţie, este preşedintele Consiliului Suprem al Forţelor Armate, adică ministrul apărării, Mohamed Tantawi, iar în perioada următoare, decretele pe care le va da Consiliul vor avea statut de legi.
Guvernul actual îşi va continua activitatea, până la numirea unui nou Cabinet.
Protestatarii spun că vor demostra în continuare, în Piaţa Tahrir, până când starea de urgenţă va fi ridicată, tribunalele militare vor fi dizolvate şi vor fi organziate alegerile libere.
Istoria victoriei
După două săpătămâni de proteste, joi, o mare de oameni în Piaţa Libertăţii, o mobilizare generală, pentru unii poate chiar un ultim efort ca să-l convingă pe preşedintele Mubarak să plece.
Oamenii erau pregătiţi să rămână în piaţă oricât ar fi fost nevoie.
Apoi, declaraţii succedate rapid, în care se anunţa posibila demisie a preşedintelui, chiar în acea seară de joi şi Piaţa a izbucnit în vuiet de urale.
Şi, după câteva ore, întâi lacrimi şi disperare când preşedintele nu şi-a anunţat demisia, apoi furia şi-a făcut locul.
Oamenii au rămas în Piaţă peste noapte, iar a doua zi, după rugăciunea de prânz, ca o mare care înghite totul în cale, furia lor s-a revărsat peste oraş.
După câteva ore de proteste, la porţile palatului a venit vestea că au câştigat, că cel neclintit de trei decenii a cedat.
Un urlet de victorie s-a ridicat din Piaţa Libertăţii.
Oamenii şi-au scandat bucuria.
Toate maşinile au început să claxoneze.
Pocnetele de data aceasta nu mai veneau din arme de foc, ci de la artificii.
Revoluţia tinerilor
"E ceva foarte important pentru noi, egiptenii. Pot îndura multe, dar respectă-mi demnitatea", spunea unul dintre cei aflaţi în Piaţa Tahrir.
Un tânăr aflat în stradă preciza că deşi se credea că tinerii nu iau atitudine, că sunt o populaţie doar a Facebook, acest lucru nu mai este valabil.
"Tatăl meu şi mama mea, toţi bătrânii din familie îmi spun că totul a fost posibil datorită nouă, tinerilor", a adăugat demonstrantul.
Dincolo de bucurie, greul abia acum începe, cu o armată care a preluat puterea, cu partide politice îngrijorate că regimul militar s-ar putea instala definitiv, dar egiptenii speră şi spun că nimeni nu va mai tăcea în Ţara Faraonilor.
"De un lucru sunt sigură: Egiptul nu va mai fi la fel niciodată.
"Acum ne-am recăpătat vocea. Am stat muţi 30 de ani, dar acum ne-am recăpătat vocea", au spus protestatarii din Piaţa Tahrir.