Protestatari libieni, dispersaţi cu forţa de militari
Mii de protestatari libieni au ieşit pe străzile din estul oraşului Benghazi, cerând libertate politică, respectarea drepturilor omului şi încetarea corupţiei la vârf.
Articol de Răzvan Stancu, 18 Februarie 2011, 11:44
Mii de protestatari libieni au ieşit pe străzile din estul oraşului Benghazi, iar în oraşul al-Bayda manifestanţii au ridicat tabere, au declarat martori oculari, citaţi de BBC.
Noaptea trecută, sute de protestari au rămas pe străzi, la finalul unei zile declarate de militanţii pro-democraţie drept o "Zi a Mâniei".
Oorganizaţia Human Rights Watch susţine că forţele de securitate au ucis cel puţin 24 de manifestanţi şi au rănit alte câteva zeci, după ce au deschis focul pentru a dispersa protestele împotriva regimului în Libia.
Presa libiană şi surse medicale spun însă că numărul celor ucişi de marţi, de când au început protestele, ar fi de nouă.
Protestele din această săptămână sunt primele din Libia, ţară în care disidenţa nu este tolerată.
Potrivit BBC, confruntările violente s-au extins în alte cinci oraşe până în prezent.
Vineri, sunt aşteptate să fie organizate funeraliile celor ucişi în protestele din această săptămână în oraşele Benghazy şi al-Bayda, ceea ce presupune ca un număr mare de persoane va fi prezent.
Violenţe între manifestanţi pro şi contra regimului de la Tripoli s-au declanşat drept urmare a apelului la proteste lansat de opozanţi ai liderului libian Muammar Gaddafi, care conduce ţara de peste 40 de ani, în contextul mişcărilor contestatare cu care se confruntă lumea arabă, după revoltele din Tunisia şi Egipt soldate cu înlăturarea de la putere a lui Zine El Abidine Ben Ali şi a lui Hosni Mubarak.
Protestatarii libieni cer libertate politică, respectarea drepturilor omului şi încetarea corupţiei la vârf.
Video: Proteste pro şi contra guvernului de la Tripoli.
Egiptenii ies vineri în stradă pentru un marş al victoriei
Organizatorii manifestaţiei, care se aşteaptă la participarea a un milion de persoane, vor mai ales să-şi afirme susţinerea pentru reformele democratice şi să ceară noilor conducători militari ai ţării eliberarea prizonierilor politici, ridicarea stării de urgenţă şi organizarea de alegeri libere.
Marşul se doreşte a fi şi un omagiu pentru cei 365 de oameni ucişi în timpul celor 18 zile de proteste la adresa regimului condus de Hosni Mubarak.
Într-o altă parte a oraşului ar urma să aibă loc o demonstraţie a susţinătorilor fostului preşedinte.
La o săptămâna de la retragerea acestuia de la putere, viaţa este departe de a-şi fi intrat în normal la Cairo.Tancurile sunt încă pe străzi, băncile sunt închise, la fel şi şcolile, iar muncitorii fac grevă pentru a cere salarii mai mari.