Protestatari irakieni au reuşit să pătrundă în ”Zona Verde” din Bagdad
Manifestanţii sunt nemulţumiţi de incapacitatea autorităţilor de a adopta măsuri de combatere a corupţiei şi de a opri atacurile teroriste.
Articol de Radiojurnal, 21 Mai 2016, 12:23
Protestatari irakieni au reuşit să pătrundă, ieri, din nou în aşa-numita Zonă Verde din centrul Bagdadului, unde se află sediile guvernului şi parlamentului şi mai multe ambasade, inclusiv cea americană.
Manifestanţii sunt nemulţumiţi de incapacitatea autorităţilor de a adopta măsuri de combatere a corupţiei şi de a opri atacurile teroriste.
Zeci de manifestanţi au fost răniţi de forţele de ordine care au recurs la gaze lacrimogene şi au deschis focul şi cu muniţie de război.
Pe de altă parte, mai mulţi militari au fost înjunghiaţi, notează Reuters.
Este pentru a doua oară când protestatarii reuşesc să intre în Zona Verde, care este cea mai sigură din Bagdad, puternic fortificată şi păzită de numeroşi militari.
Prima oară, Zona Verde a fost luată cu asalt pe 30 aprilie.
Ca şi atunci, mulţi dintre protestatarii de ieri erau adepţi ai clericului Muqtada al Sadr, care în ultimele luni a convocat numeroase demonstraţii împotriva clasei politice, acuzată de corupţie şi de criza economică şi de securitate în care se află ţară.
Neînţelegerile dintre politicieni au blocat numirea unui guvern de tehnocraţi, cerută de Muqtada al-Sadr şi adoptarea mai multor reforme anticorupţie.
În plus, în ciuda faptului că în Bagdad e concentrată o mare parte a forţelor de securitate irakiene,
Statul Islamic reuşeşte frecvent să lanseze atacuri teroriste, soldate cu moartea a zeci de civili. Muqtada al-Sadr a intrat în atenţia opiniei publice în 2003, la scurt timp după ocuparea Irakului de către armata americană.
Miliţia loială lui al-Sadr, Armata Mehdi, a fost implicată în lupte violente cu forţele americane şi în războiul civil dintre şiiţi şi sunniţi.
Ulterior Muqtada al-Sadr şi-a dizolvat miliţia, iar în prezent discursul său, mai moderat ca acum 12 ani, se concentrează pe lupta împotriva corupţiei şi necesitatea depăşirii diferendelor inter-confesionale.