"Protecţie mai bună" pentru lucrătorii detaşaţi în străinătate
Parlamentul European a clarificat regulile de diferenţiere între detaşările reale în străinătate şi încercările de a ocoli legea. Miza este sectorul construcţiilor.
16 Aprilie 2014, 18:45
Lucrătorii detaşaţi în străinătate temporar vor putea fi mai bine protejaţi, după ce Parlamentul European a clarificat regulile de diferenţiere între detaşările reale şi încercările de a ocoli legea.
Este vorba în special de sectorul construcţiilor, unde, se ştie, foarte mulţi români lucrează ca muncitori detaşati în alte state membre.
Noua legislaţie europeană prevede ca statele membre să aibă flexibilitatea în efectuarea verificărilor, iar contractorii şi subcontractorii din industria de construcţii pot fi responsabili în comun şi în solidar pentru nerespectarea legislaţiei muncii.
Noutatea o reprezintă faptul că Parlamentul European a inclus o listă de criterii ce vor ajuta statele membre să evalueze dacă o detaşare este reală sau reprezintă doar o încercare de a ocoli legea prin aşa numitele companii-cutie poştală.
Acestea sunt create în state cu nivel mai scăzut de protecţie socială.
În cazurile în care activitatea este transferată unui contractor, acesta şi subcontractorul direct vor fi responsabili, în comun şi în solidar, pentru orice neplată a lucrătorilor detaşaţi. În sectorul construcţiilor, aceste măsuri sunt obligatorii.
Statele membre pot introduce însă măsuri mai stricte şi pot adăuga şi alte sectoare de activitate.