Protecţia fermierilor şi a consumatorilor, în atenţia BM
Banca Mondială pregăteşte un produs de management al riscului pentru a furniza până la patru miliarde pentru protejarea fermierilor, producătorilor de alimente şi consumatorilor din ţările în curs de dezvoltare.
22 Iunie 2011, 10:49
Banca Mondială a anunţat iniţiativa primului produs de acest tip care va proteja consumatorii şi producătorii agricoli, înaintea reuniunii ministeriale a G20 din această săptămînă de la Paris, care va avea în centrul dezbaterii această temă.
Preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick a declarat că prin intermediul noului instrument "îi putem ajuta pe fermieri, pe producătorii de alimente şi pe consumatori, să se protejeze împotriva oscilaţiilor preţurilor, să-şi consolideze poziţia lor privind primirea de credite şi să-şi amelioreze accesul la finanţe".
Noul instrument, intitulat "Managementul Riscului Preţurilor în Agricultură" va fi, iniţial, coordonat de Corporaţia Financiară Internaţională, ramura sectorului privat al Grupului Băncii Mondiale şi de J.P.Morgan.
Potenţialii clienţi ai noului instrument financiar pot include producători agricoli, consumatori, cooperative, bănci locale, ca şi alte categorii care îndeplinesc cerinţele.
Noul instrument de management al riscului discutat la reuniunea G20
Dezvoltarea unor instrumente de management al riscului va fi parte a planurilor care vor fi discutate miercuri şi joi la Paris de miniştrii agriculturii ai ţărilor G20.
Este, de asemenea, parte a unui plan în nouă puncte recomandat în ianuarie de preşedintele Băncii Mondiale pentru a răspunde situaţiei preţurilor în creştere ale alimentelor şi volatilităţii lor.
Robert Zoellick a arătat că miniştrii agriculturii ai celor 20 de ţări ar putea face un pas major înainte în această săptămână la Paris prin a cădea de acord asupra ameliorării transparenţei în agricultură, cu un sistem de informare care să îmbunătăţească accesul publicului la informaţie cu privire la calitatea şi cantitatea depozitelor de grâne.
Robert Zoellick speră ca miniştrii agriculturii ai celor 20 să facă primii paşi pentru exceptarea ajutoarelor umanitare alimentare de la interdicţia exporturilor.
Preşedintele Băncii Mondiale crede că o mai mare transparenţă asupra stocurilor de alimente la nivel global ar ajuta la reducerea volatilităţii preţurilor lor prin reasigurarea pieţelor şi calmarea panicii provocate de escaladarea preţurilor.
Robert Zoellick a avertizat că agricultura este ameninţată de schimbarea climatică.
Preşedintele Băncii Mondiale a spus că este nevoie de mai multe investiţii în cercetarea agricolă întrucât producţia de alimente trebuie să crească cu 70 de procente pentru a hrăni o populaţie estimată la mai mult de nouă miliarde de oameni până în 2050.
Banca Mondială spune că din iunie anul trecut, escaladarea preţurilor alimentelor a aruncat în sărăcie încă 44 milioane de oameni, care trăiesc cu sub 1,25 dolari pe zi.
Aproape un miliard de oameni de pe întreg globul trăiesc în foamete, adică unul din şapte.