Protecţia datelor personale, în atenţia SUA şi UE
Protecţia datelor personale se dovedeşte a fi un subiect delicat în negocierile privind viitorul acord de liber schimb între Statele Unite şi Uniunea Europeană.
11 Iulie 2013, 11:11
Protecţia datelor personale se dovedeşte a fi un subiect delicat în negocierile privind viitorul acord de liber schimb între Statele Unite şi Uniunea Europeană.
Organizaţiile neguvernamentale, care urmăresc prima rundă de negocieri care are loc săptămâna aceasta la Washington, sunt interesate să afle dacă acordul va include şi reglementări în acest domeniu.
O problemă spinoasă, în contextul dezvăluirilor recente legate de programele de supraveghere ale Agenţiei Naţionale de Securitate din Statele Unite.
Directorul Centrului pentru Democraţie Digitală, Jeffrey Chester, spune că, primăvara aceasta, organizaţia pe care o conduce a cerut ca protecţia datelor şi a intimităţii personale să nu facă parte din acordul de liber schimb între Statele Unite şi Uniunea Europeană.
"Având în vedere stadiul negocierilor, faptul că Uniunea Europeană e pe cale de a-şi revizui cadrul foarte apreciat privind protejarea datelor, având în vedere că, în Statele Unite, nu avem încă o propunere legislativă în această privinţă, iar consumatorii, în mare măsură, sunt neprotejaţi, considerăm că acesta este un subiect prematur de abordat.
"Dezvăluirea informaţiilor privind programele de monitorizare ale guvernului american ridică, însă probleme serioase, iar dacă subiectul va fi discutat, acest lucru trebuie să se întâmple abia după clarificări de ambele părţi", spune Jeffrey Chester.
Asociaţia pentru Internet, care reprezintă interesele unor companii precum Google, Yahoo şi Facebook, spune că vrea ca aceste semne de întrebare să fie abordate.
"Unii dintre membrii noştri au fost destul de vocali şi au cerut mai multă transparenţă în această problematică. Vor să existe un dialog. Suntem în favoarea găsirii unei căi de a aborda subiectul atât în mod diplomatic, cât şi respectând standardele de aplicare a legii", spune Mark Eriksson, consilier general al Asociaţiei.