Propunerile CE privind refugiații, criticate de eurodeputați
Unii eurodeputaţi au spus că este dreptul statelor membre la autodeterminare şi au criticat planul CE de a cere statelor membre să contribuie financiar dacă nu acceptă refugiați.
12 Mai 2016, 09:12
Ţările Uniunii Europene urmează să decidă azi prelungirea cu încă şase luni a controalelor la frontierele interne pentru un grup de state membre ale Spaţiului Schengen, în frunte cu Germania, invocând presiunea migratorie şi securitatea internă.
Eurodeputaţii au avertizat asupra costurilor pe care le creează aceste controale la graniţele interne, mai ales în sectoarele transporturilor şi turismului.
Totodată, Parlamentul European anunţă că Regulile "Dublin", care stabilesc ce stat este responsabil pentru procesarea cererilor de azil, nu funcţionează.
Cinci state au solicitat prelungirea cu încă şase luni a controalelor la frontierele interne în Spaţiul Schengen.
Este vorba de Germania, Austria, Suedia, Danemarca şi Norvegia.
Într-o dezbatere în plenul Parlamentului, comisarul pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, a dorit să-i asigure pe eurodeputaţi că aceste controale sunt excepţionale şi temporare şi că obiectivul este de a le elimina până la sfârşitul anului, cel mai târziu.
Referitor la sistemul de azil Dublin, eurodeputaţii spun că acesta nu funcţionează.
Mulţi eurodeputaţi vor să vadă o propunere mai ambiţioasă din partea Comisiei Europene şi şi-au exprimat îndoiala că schema propusă de Executivul comunitar pentru redistribuirea solicitanţilor de azil ar putea funcţiona.
Ei au criticat şi faptul că ţările membre ar putea evita acceptarea de solicitanţi de azil în schimbul contribuţiei financiare către cele care procesează cererile de azil în locul lor.
Unii eurodeputaţi au mai spus că este dreptul statelor membre la autodeterminare şi au criticat planul Comisiei Europene de a le cere statelor membre să contribuie financiar dacă nu acceptă refugiaţi.