Propuneri pentru creşterea taxelor vamale pentru îngrăşămintele din Rusia
Mai multe state europene cer Comisiei să vină cu o propunere pentru creşterea taxelor vamale pentru îngrăşămintele din Rusia.
Articol de Radio România Actualităţi, 21 Noiembrie 2024, 14:36
Mai multe state europene cer Comisiei să vină cu o propunere pentru creşterea taxelor vamale pentru îngrăşămintele din Rusia. Ţările argumentează că firmele europene din domeniu sunt afectate de preţurile mici ale îngrăşămintelor ruseşti. În plus, Moscova continuă să câştige mult din exportul către Uniune, deşi are impuse sancţiuni din cauza războiului pe care l-a pornit în Ucraina.
Bogdan Isopescu are detalii de la Bruxelles, unde se desfăşoară Consiliul pentru comerţ: ”Companiile europene care produc îngrăşăminte chimice au fost afectate de la bun început de criza energetică provocată de războiul rusesc, pentru că ele folosesc gaze pentru acest tip de producţie. Odată cu scumpirea gazelor şi eliminarea importurilor din Rusia, producătorii europeni au pierdut resursa ieftină şi au fost obligaţi să crească preţurile.
Dar, în acelaşi timp, îngrăşămintele ruseşti ieftine au continuat să intre pe piaţa europeană. Aceste intrări aduc venituri consistente Rusiei, venituri care alimentează economia de război a Moscovei. De aici şi intenţia multor state membre de a creşte taxele vamale, ca şi în cazul cerealelor sau al altor produse ruseşti, acolo unde taxele au fost dublate.
Pe de altă parte însă, creşterea taxelor vamale pentru fertilizatorii din Rusia ar putea afecta agricultorii europeni, un subiect poate şi mai sensibil. La consiliu participă şi comisarul pentru comerţ, Valdis Dombrovskis, cel căruia statele membre îi cer să vină cu o propunere în acest sens.
O a doua discuţie este cea în legătură cu perspectivele relaţiilor economice dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite, în condiţiile în care Administraţia Trump ar putea anunţa creşteri de taxe pentru importurile europene. Situaţia este incertă, însă statele membre merg pe ideea că relaţiile economice dintre cele două blocuri nu trebuie dezechilibrate de nicio decizie unilaterală, mai ales în condiţiile în care China este jucătorul problemă pe piaţa globală, atât pentru Uniunea Europeană, cât şi pentru Statele Unite.”/editor Florin Lepadatu/