Proiectul poliţiei europene antimigraţie stârneşte controverse
Comisia Europeană a lansat ideea înfiinţării unei poliţii europene antimigraţie asupra căreia să aibă prerogative depline pe deasupra celor naţionale.
16 Decembrie 2015, 06:54
Comisia Europeană a lansat oficial o idee provocatoare care a declanşat deja reacţii adverse: crearea unei poliţii europene antimigraţie asupra căreia să aibă prerogative depline pe deasupra celor naţionale.
Forţa ar urma să aibă 1.500 de membri şi va putea fi detaşată rapid la frontierele externe ale UE printr-o decizie luată la Bruxelles şi care să poată fi blocată doar printr-un vot majoritar al statelor membre.
Proiectul va avea nevoie de aprobarea tuturor ţărilor membre ale UE, iar susţinătorii lui au avertizat că respingerea ar putea însemna sfârşitul spaţiului Schengen.
Dacă frontierele externe nu sunt sigure, frontierele interne ar putea fi reinstaurate, au avertizat ei.
Comisia Europeană propune înfiinţarea unei noi agenţii responsabile cu paza de coastă şi supravegherea frontierelor externe ale UE.
Aceasta se va baza pe resursele cwlei actuale, Frontex, şi pe cele ale statelor membre, dar va fi în măsură să achiziţioneze propriul echipament şi va putea mobiliza o forţă de reacţie rapidă în cel mult trei zile la frontierele externe în caz de necesitate.
Aşa a fost prezentată în plenul Parlamentului European de la Strasbourg de către prim-vicepreşedintele Comisie Europene, Frans Timmermans, numărul doi în cabinetul Jüncker.
Spre deosebire de Frontex, care poate interveni în caz de necesitate la frontiera externă doar dacă un stat membru îi cere acest lucru, noua agenţie nu mai are nevoie de acordul acestuia, ci doar de autorizarea Comisiei Europene.
Înfiinţarea acesteia este deja considerată de mulţi observatori că ar putea încălca suveranitatea statelor naţionale.
"Principiul care guvernează propunerea noastră are ca scop garantarea liberei circulaţii într-un spaţiu fără controale la frontierele interne, spaţiul Schengen. Iată de ce se impune să administrăm cu foarte mare atenţie acum şi împreună, toate statele membre, frontierele externe. Criza refugiaţilor a scos în evidenţă punctele slabe ale mecanismelor UE de gestionare a frontierelor externe. Este esenţial să restabilim credibilitatea sistemului nostru de gestionare a frontierelor" - a insistat în faţa eurodeputaţilor prim-vicepreşedintele Frans Timmermans.
Prin propunerile adoptate Comisia a recunoscut vulnerabilităţile şi doreşte ca în cazul în care sunt puse în pericol frontierele externe şi apoi funcţionarea spaţiului Schengen, iar statul membru în cauză nu poate sau refuză să acţioneze, noua agenţie să fie autorizată de către Comisia Europeană să intervină pe teren prin mobilizarea echipelor de experţi.
Totodată vor fi introduse controale sistematice obligatorii asupra cetăţenilor europeni la punctele de trecere a frontierelor externe. Controalele presupun verificarea informaţiilor disponibile prin intermediul bazelor de date.
În prezent acestea sunt obligatorii doar pentru cetăţenii din afara spaţiului comunitar.
Noua agenţie responsabilă cu paza de coastă va putea însă să desfăşoare echipamente şi va avea un efectiv de 1.500 de persoane din statele membre care se pot deplasa la o frontieră externă dacă va fi cazul.
Proiectul prezentat în Parlamentul European astăzi de către Comisia Europeană mai trebuie aprobat de eurodeputaţi, precum şi de Consiliul Uniunii Europene care reprezintă statele membre, la căpătul unui proces care ar putea dura, iar dezbaterile se anunţă a fi dificile.