Proiect privind aderarea la NATO, în Parlamentul de la Kiev
Proiectul de lege vizează modificarea Constituţiei în sensul renunţării la punctul ce prevede că Ucraina are statut de stat în afara blocurilor militare.
05 Martie 2014, 19:04
Forţele ruse au preluat controlul parţial asupra a două baze de lansare a rachetelor din Crimeea şi au blocat accesul într-una dintre acestea - susţin autorităţile de la Kiev.
În paralel, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a trimis, la solicitarea Ucrainei, 35 de observatori militari neînarmaţi în estul ţării.
În parlamentul de la Kiev a fost înregistrat astăzi un proiect de lege în vederea aderării Ucrainei la NATO.
Este vorba de trei deputaţi din cadrul actualei coaliţii.
Între aceştia este şi Boris Tarasiuk, care este vicepremier cu problemele integrării euroatlantice, este fostul ministru de externe.
În esenţă, acest proiect de lege vizează modificarea Constituţiei în sensul renunţării la punctul ce prevede că Ucraina are statut de stat în afara blocurilor (militare - n.r.) şi, ca atare, permite aderarea Ucrainei la Organizaţia Tratatului Nord Atlantic şi la alte structuri internaţionale de securitate.
Schimbare de atitudine a populaţiei privind NATO
Nu există unanimitate între deputaţii ucraineni în legătură cu acest aspect - astfel, de exemplu, influentul deputat, miliardarul Petro Poroşenko, unul dintre liderii de facto ai opoziţiei în perioada Euromaidanului, a declarat că nu este o problemă de actualitate aderarea Ucrainei la NATO, deşi, dacă urmărim ultimele sondaje făcute la cald - e drept, de televiziunile ucrainene - arată că societatea ucraineană îşi schimbă atitudinea faţă de aderarea la NATO
Circa 70% s-au pronunţat pentru, în cadrul unui sondaj făcut de un post de televiziune, dar totuşi este o cifră semnificativă, după cum un sondaj al unui institut de studii sociologice, SOCIS, dat publicităţii astăzi, arată că peste 60-62% din ucraineni sunt pentru aderarea la UE şi 38%, pentru aderarea la Uniunea Vamală.
Interesante şi primele ratinguri politice după răsturnarea de la putere a lui Viktor Ianukovici.
Pe locul întâi se află acelaşi Petro Poroşenko, între candidaţii la preşedinţie, cu 21,2%, urmat de Vitali Kliciko, Partidul Udar, 14,7 şi pe locul trei se află Iulia Timoşenko, fostul premier, cu 9,7.
Deocamdată, doar Kliciko a declarat oficial că va candida, Timoşenko va candida probabil şi ea, alţi candidaţi nu s-au înregistrat. Între partide, pe locul întâi se află Partidul Batkivscina a lui Timoşenko şi Iaţeniuk, urmat de Udar al lui Kliciko şi un nou partid, Solidaritatea, 13,1%. Ele sunt apropiate, iar Partidul Regiunilor, fost de guvernământ, are cam 10% - 9,5-10%.