Proiect de modificare a Constituţiei Republicii Moldova
Guvernul Republicii Moldova a avizat ieri, un proiect ce prevede ca orientarea europeană a ţării să fie inclusă în legea fundamentală
Articol de Ina Guţu, Radio Chişinău, 01 Februarie 2018, 01:20
Iniţiativa vine să reliefeze aspiraţiile de integrare europeană şi de promovare a orientării Republicii Moldova spre spaţiul valoric european, se arată în proiectul de lege propus de un grup de deputaţi din rândul majorităţii parlamentare pro-europene de la Chişinău. Pe de altă parte, preşedintele pro-rus Igor Dodon se opune adoptării documentului.
Iniţiativa legislativă care prevede modificarea Constituţiei Republicii Moldova în vederea sublinierii aspiraţiilor europene ale ţării şi stabilirii integrării europene ca obiectiv strategic de dezvoltare a fost susţinută de toţi membrii cabinetului de miniştri, cu excepţia başcanului regiunii autonome Găgăuzia, Irina Vlah, membru din oficiu al guvernului de la Chişinău. Şefa executivului regional a declarat că o asemenea decizie ar trebui să fie supusă votului popular în cadrul unui referendum naţional. În replică, ministrul justiţiei, Alexandru Tănase, cel care a prezentat proiectul de lege a reamintit despre decizia Curţii Constituţionale din decembrie 2017, care a avizat iniţiativa de modificare a legii fundamentale.
Alexandru Tănase: "La 11 decembrie 2017, Curtea Constituţională a adoptat o hotărâre în care a menţionat că indiferent de rezultatul examinării acestor amendamente, orientarea spre spaţiul valoric democratic european constituie un principiu cu valoare constituţională. Prin urmare, deja există o autoritate şi putere de judecată care nu poate fi depăşită prin alte acte sau prin alte abordări".
În aelaşi timp, vicepremierul pentru integrare europeană, Iurie Leancă, a contestat ideea referendumului şi a invocat experienţa europeană a unor ţări care au aderat la blocul comunitar.
Iurie Leancă: "Experienţa ţărilor care au aderat la UE vorbeşte despre faptul că referendumul se face după ce ai negociat toate capitolele de aderare. Până atunci, să faci un astfel de refrendum e o chestie mai mult populistă decât una de substanţă".
Într-o intervenţie pentru Radio Chişinău, analistul politic Ion Tăbîrţă susţine că o dată cu fixarea în Constituţie a noţiunii de integrare europeană, va fi mai dificil pentru alte guvernări să deturneze orientarea strategică a Republicii Moldova, dar acest lucru nu înseamnă neapărat că Republica Moldova se apropie mai mult de UE, a subliniat analistul.
Ion Tăbîrţă: "Va cimenta cumva opţiunea strategică a Republicii Moldova, iar acel partid care va veni pur şi simplu nu va putea uşor să deturneze orientarea strategică a Republicii Moldova. Însă, referitor la cât de aproape suntem noi faţă de UE, aici desigur nu va schimba nimic, aici pot aduce schimbări doar acţiunile guvernării din Republica Moldova".
Proiectul de modificare a Constituţiei care defineşte integrarea europeană a orientare strategică a Republicii Moldova este criticat de preşedintele Igor Dodon, care a anunţat că se va opune adoptării documentului.
Republica Moldova are un acord de asociere cu UE din 2014. În acelaşi an, Curtea Constituţională a respins o sesizare a deputaţilor comunişti, care au contestat acordul de asociere şi legea prin care acesta a fost ratificat de parlament.