Programul "Orizont Europa"
Buget record pentru Programul "Orizont Europa", care a fost principalul punct pe agenda Consiliului de Competitivitate în secţiunea dedicată cercetării şi inovării
Articol de Amalia Bojescu, 20 Februarie 2019, 02:38
Cercetarea şi inovarea reprezintă baza primului pilon din cei patru ai preşedinţiei României, respectiv cel referitor la Europa convergenţei, afirma ministrul Nicolae Hurduc. În mandatul său, România şi-a propus consolidarea spaţiului european al cercetării prin stimularea spiritului antreprenorial în cadrul unor infrastructuri de cercetare de talie mondială.
Programul "Orizont Europa" a dominat agenda Consiliului. România se concentrează în mandatul său pe problema unităţii UE, pe comunicare şi pe coeziune pentru a face progrese pe acest program destinat cercetării.
Miniştrii şi-au propus să găsească soluţii pentru coordonarea schemelor de finanţare, astfel încât programul să devină un instrument pentru cercetare şi inovare de înaltă calitate la nivel european, mai preciza ministrul Nicolae Hurduc.
Nicolae Hurduc: "Orizont Europa" ajută Europa să răspundă la preocupările cetăţenilor, de la sănătate la securitate, poluare, schimbări climatice, facilitând găsirea unor soluţii inovatoare pentru toate aceste provocări. În ceea ce priveşte emisiunile şi parteneriatele vreau să precizez că am avut un schimb de opinii bogat şi fructuos care a oferit preşedinţiei orientări politice, acestea ajutând la înregistrarea progreselor temeinice în cadrul acestui dosar extrem de important".
Comisarul european Carlos Moedas, responsabil cu domeniul cercetării, speră în obţinerea unui acord înainte de alegerile europarlamentare, pentru a fi asigurat cadrul juridic şi cel financiar necesare activităţii de cercetare.
Carlos Moedas: "A fost o întâlnire foarte importantă, pentru că suntem în punctul în care trebuie să facem progrese pe cel mai mare program de cercetare şi inovare la nivel european. Comisia Europeană a propus un buget de 100 de miliarde de euro. Este clar că pe principiile fundamentale suntem cu toţii de acord. Miniştrii au dat un impuls din punct de vedere politic echipelor tehnice care trebuie să continue negocierile în vederea obţinerii unui acord înainte de alegerile europarlamentare".
Executivul comunitar susţine că întârzierea adoptării bugetului multianual ar obliga cercetătorii din Europa să caute oportunităţi în alte state. Acest lucru ar însemna pierderea de mii de locuri de muncă şi ar afecta competitivitatea Europei. Mai mult, susţine executivul comunitar, progrese în domenii precum sănătatea, combaterea schimbărilor climatice, transportul ecologic sau agricultura durabilă ar încetini, iar soluţiile pentru tratarea cancerului sau pentru emisiile cu efect de seră ar întârzia să apară.
Până în luna mai a anului trecut, programul a sprijinit peste 18.000 de proiecte şi a alocat peste 31 de miliarde de euro.