Programul nuclear iranian "are un caracter militar"
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a publicat un raport detaliat privind programul nuclear al Iranului în care apar dovezi care sugerează că acesta a avut ca scop dezvoltarea de armament nuclear.
Articol de Răzvan Stancu, 09 Noiembrie 2011, 08:32
Iranul a realizat experimente secrete şi a avut şi este posibil să mai aibă încă programe ale căror scop principal este cel de a dezvolta armament nuclear, potrivit unui raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), citat de Reuters.
În raportul detaliat privind programul nuclear al Iranului apar dovezi care sugerează desfăşurarea unui program ce a avut ca scop dezvoltarea de armament nuclear.
"AIEA se teme că programul nuclear al Iranului are o dimensiune nucleară", a anunţat marţi raportul elaborat de agenţia ONU.
În cadrul documentului se află şi o anexă de 13 pagini ce conţine o descriere tehnică detaliată a cercetărilor AIEA.
Raportul AIEA privind programul nuclear al Iranului |
Citând surse şi informaţii credibile, AIEA a anunţat că datele obţinute atestă faptul că "Iranul a desfăşurat activităţi relevante pentru dezvoltarea unor arme nucleare explozibile".
"Potrivit informaţiilor obţinute, înainte de sfârşitul anului 2003, aceste activităţi se desfăşurau în cadrul unui program organizat, iar unele dintre aceste activităţi încă se mai derulează".
AIEA solicită Iranului să elaboreze "prompt" un raport prin care să clarifice informaţiile ce figurează în anexa documentului redactat de agenţie.
Potrivit Reuters, ministrul de externe iranian, Ali Akbar Salehi, a respins marţi, înainte de emiterea raportului, acuzaţiile potrivit cărora Teheranul ar avea un program nuclear militar.
Teheranul este suspectat de marile puteri occidentale şi de Israel că ar dori să se doteze cu o bombă atomică, fapt dezminţit întotdeauna de Iran.
SUA şi aliaţii săi nu şi-au ascuns intenţia de a folosi raportul AIEA pentru a înăspri sancţiunile împotriva Iranului şi încearcă să convingă Moscova şi Beijingul să accepte sancţiunile adoptate de ONU prin patru rezoluţii, prima dintre acestea fiind adoptată în anul 2007.
Raportul urmează să fie discutat la reuniunea Consiliului Guvernatorilor al AIEA la 17 şi 18 noiembrie.