Programul Italiei pentru o nouă Europă începe marţi
La Roma încep marţi reuniunile dedicate semestrului european sub conducere italiană, unde se va discuta despre lupta împotriva fraudei, despre mediu, migraţie şi azil.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 06 Iulie 2014, 23:33
La Roma încep marţi reuniunile dedicate semestrului european sub conducere italiană.
Programul Italiei de şase luni pentru o nouă Europă, aşa cum ar vrea primul ministru, Matteo Renzi, începe marţi şi miercuri la Milano, cu prima întâlnire informală a miniştrilor de justiţie şi a celor de interne.
Justiţie pentru cetăţeni şi justiţie pentru creştere, un spaţiu european pentru justiţie adevărată, care ar însemna condiţii mai bune de trai pentru cetăţeni, iar pentru întreprinderi ar fi posibilitatea de a profita deplin de avantajele pieţei unice.
Deci, de la prima întâlnire din semestrul italian se va discuta despre lupta împotriva fraudei, despre mediu, migraţie şi azil, despre securitatea la frontieră, vamă şi despre uniunea economică şi monetară şi moenda euro.
Toate acestea într-o Italie în care se discută tot mai mult zilele acestea despre un program amplu de reforme care, după cum a promis Matteo Renzi, are ca obiectiv nici mai mult, nici mai puţin decât schimbarea ţării în 1000 de zile, şi aceasta deoarece primul ministru italian vrea ca UE să-şi unească eforturile pentru a încuraja angajarea tinerilor, un aspect extrem de relevant pentru statele mediteraneene precum Italia, unde 42,7% dintre tineri nu lucrează.
Imigranţii clandestini, în atenţia instituţiilor europene
Acest semestru constituie o adevărată ocazie pentru Italia de a aduce în atenţia instituţiilor europene în mod direct situaţia gravă cu care se confruntă ţările mediteraneene în ceea ce priveşte sosirea numeroşilor imigranţi clandestini de pe coastele nord-africane.
Totodată, Italia speră să obţină o mai mare flexibilitate a Pactului de stabilitate şi creştere, în condiţiile în care în prezent UE limitează deficitul public al statelor membre la 3% din PIB şi datoria lor la 60%.
Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a lăudat reformele lui Matteo Renzi, dar consideră că în acelaşi timp este nevoie de investiţii, fără de care nu va exista creştere şi, implicit, nici locuri de muncă.