Programul Alimentar Mondial își suspendă activitatea în Fâşia Gaza
Vehiculul, care era marcat clar cu însemnele agenţiei ONU, a fost lovit de cel puţin 10 gloanţe.
Articol de Ion Știubea, corespondent RRA în Israel, 29 August 2024, 07:45
Programul Alimentar Mondial, agenţia ONU specializată în acordarea de ajutoare alimentare, a anunţat miercuri că suspendă deplasările angajaţilor săi în Fâşia Gaza, după ce militari israelieni au deschis focul asupra unui vehicul al agenţiei.
Vehiculul, care era marcat clar cu însemnele agenţiei ONU, a fost lovit de cel puţin 10 gloanţe. De la debutul războiului din Gaza au mai avut loc incidente în care angajaţi ai unor organizaţii umanitare au fost atacaţi, cel mai tragic înregistrându-se în martie, când 7 angajaţi ai unui ONG au fost ucişi în urma bombardării convoiului în care se aflau de aviaţia israeliană.
Criza umanitară din Gaza va fi analizată astăzi în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU.
Între timp, în Israel au atras atenţia două iniţiative ale premierului şi ale unui ministru din cabinet pe care corespondentul RRA Ion Ştiubea le cataloghează drept "pestriţe".
Prima aparține șefului guvernului, care a propus miercuri ținerea unei ședințe a Cabinetului politic și de securitate, niciunde altundeva decât pe axa Philadelphia.
Intenția sa era dublă: să prezinte miniștrilor refractari, chiar la fața locului, importanța acestei zone pentru securitatea țării, știut fiind cât de mult se cramponează el de acest considerent în negocierile pentru eliberara ostaticilor israelieni. În al doilea rând, faptul se dorea și un mesaj pentru străinătate cu privire la seriozitatea intențiilor sale.
Inițiativa sa a fost însă respinsă fără drept de apel de șeful Serviciului de Securitate Generală, Ronen Bar, din motive de asigurare a protecției miniștrilor cabinetului într-o zonă de război.
A doua inițiativă, la fel de pestriță, a fost formulată de ministrul securității naționale Itamar Ben-Gvir, cunoscut pentru extremismul său, care a propus nici mai mult, nici mai puțin decât înființarea unei sinagogi pe Muntele Templului, al cărei statu quo ține de un aranjament internațional respectat cu strictețe.
Inițiativa sa a fost aspru criticată nu doar de factorii internaționali, între care ministrul de externe al Iordaniei sau președintele Autorității Palestiniene, ci și de colegi din coaliția guvernamentală și în special din partidul Likud, care au declarat-o puerilă și ineptă.